Marcați
Sandu: Se pregătesc acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară
13.02.2023, 14:14
Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova cu implicarea unor forțe politice de la Chișinău, dar și prin elemente străine, care urmează să ajungă în țara noastră. Printre cei vizați sunt olegarhii fugari, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Declarația a fost făcută de președintele țării, Maia Sandu, care cere instituțiilor statului să rămână vigilente și să adopte modificările legislative necesare pentru a-i trage mai ușor la răspundere pe cei care se fac vinovați de astfel de tentative.

Președintele țării Maia Sandu confirmă declarațiile omologului său ucrainean, Volodimir Zelensky privind planurile Federației Ruse de destabilizare a situației din țara noastră.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită în războiul ei împotriva Ucrainei.
(beta) Potrivit șefei statului, astfel de tentative de subminare a statului nu sunt o noutate, ele fiind puse în aplicare și anul trecut, însă fără succes datorită intervenției instituțiilor de securitate și de asigurare a ordinii publice.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: În toamnă accentul s-a pus pe criza energetică care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.

Șefa statului a anunțat că documentele recepționate de forțele speciale de la Kiev demostrează o bună documentare a locațiilor și a aspectelor logistice pentru organizarea unor acțiuni subversive.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai FR, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru.

În planul de destabilizare a situației din țară, Federația Rusă ar miza și pe forțe interne, susține Maia Sandu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: Autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale, cum ar fi formațiunea Șor și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc.

Președintele a cerut structurilor statului să dea dovadă de vigilență maximă. În opinia șefei statului, Parlamentul trebuie să adopte în cel mai scurt timp proiectele de lege care vor oferi Serviciului de Informații și Securitate și Procuraturii Generale instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării și pentru tragerea la răspundere a celor care sunt implicați în astfel de tentative.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: Vreau să vă rog să rămânem vigilenți, să fim atenți și să credem informațiilor oficiale, pentru că cea mai agresivă formă de atac este atacul informațional.

Până în momentul difuzării știrii partidul politic Șor nu a venit cu o reacție la acuzațiile șefei statului. În același timp, un comentariu de la fugarul Vladimir Plahotniuc nu a putut fi cerut din cauza că, nu se cunoaște locul aflării acestuia. Informațiile despre o eventuală încercare a Federației Ruse de a destabiliza situația din Republica Moldova au fost făcute publice, săptămâna trecută, de președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, la Bruxelles, în cadrul întrevederii sale cu mai mulți oficiali ai Uniunii Europene.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).