Marcați
27 milioane de dolari din partea FMI
1.12.2022, 16:39
Fondul Monetar Internațional și guvernarea de la Chișinău au ajuns la un acord la nivel de experți privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a doua evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă. În cadrul pachetului bugetar, ar trebui să se pună accent pe creșterea costului vieții și asigurării securității energetice, menționează organizaţia internaţională. Acordul va debloca o nouă tranșă de 27 de milioane de dolari din împrumutul acordat țării noastre.

Acordul dintre Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional urmează să fie aprobat de Consiliul de directori executivi al FMI în urma solicitării autorităților moldovenești, ședința respectiva fiind preconizată pentru luna ianuarie 2023.

”Finalizarea celei de-a doua evaluări a programului va permite Republicii Moldova să acceseze suma de aproximativ 27 milioane de dolari. Astfel, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programului va constitui aproximativ 287 milioane de dolari”, - se menționează în comunicatul remis de FMI.

Potrivit Fondului Monetar Internațional, politica bugetar-fiscală prevăzută în proiectul Bugetului de stat pentru anul 2023 și convenită cu experții fondului se va axa pe atenuarea efectelor economice și sociale nefaste ale invaziei Federației Ruse în Ucraina și ale celor aferente șocului energetic.

”În cadrul pachetului bugetar, ar trebui să se acorde prioritate răspunsului la creșterea costului vieții și asigurării securității energetice. Mobilizarea veniturilor interne, creșterea eficienței cheltuielilor și consolidarea guvernanței și transparenței fiscale vor contribui la consolidarea disciplinei fiscale și la asigurarea sustenabilității datoriei. Asigurarea finanțării concesionale și prin granturi de la partenerii externi de dezvoltare va necesita politici puternice și un impuls susținut al reformelor”, - notează Fondul Monetar Internațional.

În același timp, orgnaizația financiară internațională estimează că există riscuri semnificative de înrăutățire a situației.

”Prețurile înalte la resursele energetice, întreruperile în livrarea gazelor naturale și energiei electrice, escaladarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei și creșterea costurilor de trai ar putea înrăutăți perspectivele economice, măcina încrederea și ar pune la încercare coeziunea socială, agravând și mai mult situația și așa dificilă de luare a deciziilor de politici. Pe de altă parte, pe o notă pozitivă, remarcăm că implementarea rapidă a reformelor preconizate în cadrul programului și sprijinul continuu din partea partenerilor externi ar putea contribui la sporirea atractivității investiționale a Moldovei și la promovarea agendei sale de integrare europeană”, - a explicat FMI.

În perioada 31 octombrie–29 noiembrie 2022, o misiune a Fondului Monetar Internațional condusă de Ruben Atoyan a purtat discuții cu autoritățile Republicii Moldova în contextul celei de-a doua evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă .Programul autorităților moldovenești, susținut de FMI, are o durată de 40 luni și a fost aprobat pe 21 decembrie 2021. În luna mai 2022 a fost majorat volumul total de creditare la aproximativ 826 milioane de dolari, din care 258 milioane de dolari au fost deja debursate.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).