Marcați
Numărul persoanelor infectate cu virusul HIV este în creștere în țara noastră
1.12.2022, 16:30
Statisticile oficiale arată că, doar în primele 10 luni ale acestui an, au fost înregistrate 753 de cazuri noi de boală. Majoritatea persoanelor sunt cu vârsta de până la 30 de ani, iar principala metodă de transmitere a infecției este sexul neprotejat. Pentru a sensibiliza oamenii despre această problemă, reprezentanții Spitalului clinic al Ministerului Sănătății au organizat o campanie de testare la HIV/SIDA și au împărțit pliante informative și teste gratuite mai multor cetățeni.

Pentru a încuraja cât mai mulți oameni să facă testul HIV, medicii din cadrul Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății au fost primii care și-au făcut testul HIV. Vicedirectoarea instituției, Natalia Nicolau, a declarat că astfel de campanii își propun să convingă pacienții la capitolul importanței testării. Pacienții care au venit pentru consultații medicale și au aflat despre posibilitatea testării gratuite împotriva infecției, nu au stat mult pe gânduri și și-au făcut testul. Unii spun că niciodată nu au trecut prin această procedură.

Medicul infecționist din cadrul Spitalului clinic al Ministerului Sănătății, Ina Papanaga, a declarat că, dacă o persoană practică sexul neprotejat, a avut contact cu sânge sau se injectează cu droguri, trebuie să fie testat, cel puțin, o dată la trei luni.

INA PAPANAGA, medic infecționist: Persoane care acum duc o viață liberă sexuală, o viață accesibilă la droguri. Sunt și metode de transmitere cum sunt manichiura, pedichiură, piercing, tatuajul care este foarte în vogă acum. De aceea, tinerii suferă foarte mult. Și mamele care sunt o sursă principală pentru copilul ei, este și transmitere maternă în timpul sarcinii.

Pacienții din țara noastră cu statutul HIV beneficiază de tratament antiretroviral, care este gratuit pentru toți cetățenii, indiferent dacă este sau nu asigurat. Grație resurselor oferite de Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, în primul semestru al acestui an, au fost acoperite cu servicii de prevenire - 23.658 de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție. Potrivit statisticilor oficiale, la data de 1 ianuarie 2022, în țara noastră erau înregistrate 15.128 de cazuri de infecție cu HIV.

Anual, pe 1 decembrie, este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA. Anul acesta, sloganul acestei zile este ”Egalizare”. În semn de solidaritate cu pacienții infectați, medicii de la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății au purtat în piept o panglică roșie și au organizat un flashmob în curtea instituției.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).