Marcați
Tot mai mulți producători agricoli trec la energia verde
1.12.2022, 10:36
Este și exemplul unei companii horticole din satul Drăsliceni, raionul Criuleni, care și-a instalat un sistem fotovoltaic, ce îi va permite să facă economii la consumul de energie, dar și să-și dezvolte autonomia energetică în contextul crizei actuale. Proiectul a fost realizat în cadrul programului lansat anterior de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii în parteneriat cu agenția USAID la care compania a aplicat pentru a obține finanțare. Valoarea totală a proiectului se estimează la aproximativ 300 de mii de lei.

Familia Bîtlan din satul Drăsliceni, raionul Criuleni și-a dezvoltat afacerea în ultimii șapte ani. Compania produce prune, caise și struguri, produse pe care le exportă în Germania, Austria, România, Letonia și Lituania. Chiar dacă au o piață bună de desfacere, producătorii declară că scumpirile din ultima perioadă atât la resursele energetice, cât și la produsele fitosanitare, le-a dat mari bătăi de cap. Din aceste considerente au căutat modalități de reducere a cheltuielilor și le-au găsit în sistemul fotovoltaic, deși costurile ridicate oricum rămân o povară.

ȘTEFAN BÎTLAN, managerul unei companii exportatoare de fructe: La moment compania noastră economisește în jur de 45 de procente față de costurile anterioare, dar oricum costurile sunt mari. Dacă înainte până a avea acestă sală de sortare și reambalare adică de post-recoltare, acum avem costuri în jur de 20 de mii de lei. Acum chiar cu aceste panouri fotovoltaice, ultima factură sare de 45 de mii de lei, oricum cheltuielile sunt foarte mari pentru că se lucrează zilnic.

Potrivit lui Ștefan Bîtlan, compania sa exportă anual aproximativ patru mii de tone de fructe. În spatele acestei cifre însă este multă muncă, spune managerul, iar asta deoarece condițiile de export în Uniunea Europeană sunt din ce în ce mai riguroase.

ȘTEFAN BÎTLAN, managerul unei companii exportatoare de fructe: Zilnic sortăm și exportăm în jur de 10-12 tone dacă vorbim de struguri, dacă vorbim de prune în jur de 20 de tone. Depinde de calitate, avem probleme foarte mari cu calitatea. Pe an ce trece provocările sunt tot mai mari, avem rebuturi de la 3-20 de procente. Ca să ne înțelegeți acest lucru ne stopează din lucru, se lungește ziua de lucru până la nouă, opt seara până se încarcă TIR-ul, plecăm de aici la 12 de noapte și iarăși costul de energie crește vrem, nu vrem.

Sistemul fotovoltaic instalat va alimenta cu energie alternativă linia de sortare și ambalare a companiei, care până acum nu era pusă în funcțiune.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimenatre, Vladimir Bolea, care a fost prezent la inaugurare, îndeamnă toți antreprenorii agricoli să utilizeze sursele regenerabile de energie. Astfel aceștia își vor crește autonomia energetică, vor reduce din costuri și vor proteja mediul ambiant, menționează ministrul.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Noi vorbim de cetățenii care au un hectar, jumătate de hectar, de aceeași prună, sau struguri de masă, evident dacă el își reduce din cheltuielile sale de producere, iar energia electrică este o cheltuială de producere, ele o să le poată oferi acestor cetățeni un preț mai bun și mai avantajos atunci când va achiziționa de la ei marfa pentru procesarea și exportare ei. Noi vedem numai beneficii în lanț și investind în fotovoltaice alături de ei prin subvenționare, noi practic subvenționăm indirect și micro și micii producători din acestă localitate.

Proiectul a fost realizat în cadrul programului „Susținem tranziția către economia verde”, lansat anterior de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii în parteneriat cu Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID și Suedia. Costul total al proiectului de instalare a panourilor solare cu o capacitate de 22 KW a fost de aproximativ 300 de mii de lei. Din suma totală, grantul acordat de organizațiile implicate a fost de puțin peste 120 de mii de lei.

MAXIM POPOV, directorul Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii: Până acum, având și un buget limitat, am recepționat în cadrul agenției 22 de cereri de finanțare, mai sunt câteva în curs. Bugetul total a echipamentelor, care urmează a fi instalate se cifrează la aproximativ 32 de milioane de lei, asta aproximativ ar însemna în puterea produsă este de 3 MW per toată republica. Respectiv cred că o să avem în final 25-26 de agenți economici, care au beneficiat și respectiv au valorificat întreg fondul de finanțare.

Programul de asistență financiară pentru tranziția la economia verde a fost lansat pe 28 aprilie 2022. Finanțarea este destinată exclusiv producătorilor agricoli. Fermierii pot beneficia de suport în mărime de 50 de procente din costul investiției, dar nu mai mult de două milioane și jumătate de lei per beneficiar. Adițional, prin intermediul Proiectul Tehnologiile Viitorului, solicitanții pot accesa garanturi de până la 200 de mii de lei, ceea ce nu poate depăși 20 de procente din costul proiectului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).