Marcați
În ultimele 24 de ore, nouă persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon
29.11.2022, 17:13
Sobele defecte fac victime. În ultimele 24 de ore, nouă persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon, iar o persoană a decedat din cauza gazelor emanate de sobele din propriile locuințe. Datele au fost prezentate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care îi îndeamnă pe oameni să-și verifice sistemele de încălzire din case și să stingă focul pe timp de noapte.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, primul caz raportat de intoxicație, raportat în ultimele 24 de ore, a avut loc în orașul Căușeni. Un bărbat de 42 de ani, o femeie de 37 de ani, precum și un copil de nouă ani s-au intoxicat cu gazele emanate de o sobă defectă. Toți au fost transportați la spitalul raional, unde au primit îngrijiri medicale. Tot în aceeași zi, patru membri ai unei familii din autonomia găgăuză au avut de suferit din aceeași cauză. Medicii spun că în prezent starea lor este satisfăcătoare. Și o femeie de 65 de ani din satul Cuhnești, raionul Glodeni, s-a intoxicat cu monoxid de carbon, ulterior fiind transportată în spital. Cu regret, în cazul unui bărbat de 63 de ani din satul Cinișeuți, raionul Rezina, medicii au constatat moartea acestuia, cauzată de inhalarea gazelor toxice.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență: În mare parte vorbim de nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor, exploatarea regulilor în ceea ce ține de sursele de încălzire, cum ar fi sobele la combustibil solid sau gazos, sau în cazul în care acestea nu sunt verificate, iar ele au fisuri. Respectiv, acest monoxid de carbon este un gaz care nu are culoare, nu are miros, nu poate fi sesizat, iar în cazul în care oamenii se intoxică, deja este mult prea târziu.

În context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență le reamintește oamenilor să respecte cu strictețe regulile de exploatare a surselor de încălzire, cum ar fi sobele alimentate cu combustibil solid și gazos, dar și a aparatelor electrice.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență: Persoanele sunt rugate să verifice starea acestora înainte de exploatare, iar în cazul în care dispozitivele au fisuri și nereguli să le înlăture pentru a nu-și pune viața în pericol. Mai mult, pentru evitarea intoxicației cu monoxid de carbon, oamenii sunt îndemnați să aerisească bine locuințele, să nu obtureze canalele de ventilare și să stingă focul din sobe pe noapte.

Potrivit statisticilor IGSU anual, din cauza intoxicațiilor cu monoxid de carbon, în țara noastră decedează în jur de 100 de persoane.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).