Marcați
Marți și miercuri persistă riscul de deconectări de la energia electrică în toată țara
29.11.2022, 12:13
Pe 29 și 30 noiembrie, în Republica Moldova sunt posibile deconectări de la energia electrică din cauza posibilelor atacuri masive cu rachete rusești asupra Ucrainei. Anunțul a fost făcut de vicepremierul, Andrei Spînu, care a mai spus că pentru astăzi deficitul de curent este aproximativ 74 la sută, iar autoritățile continuă negocierile cu centrala electrică de la Cuciurgan pentru reluarea livrărilor de energie electrică pe malul drept al Nistrului.

Vicepremierul Andrei Spînu a scris pe canalul său de telegram că autoritățile sunt în alertă din cauza pericolului de deconectări în masă.

”Stimați cetățeni, azi și mâine, 29-30 noiembrie, din cauza posibilelor atacuri masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei există riscul de deconectări de la energia electrică în toată țara. În caz de o astfel de situație, toate serviciile statului sunt pregătite să intervină și să restabilească livrarea de energie electrică în termeni restrânși. Rog să fim precauți și pregătiți,” - se menționează în postarea oficialului.

În același timp, pentru ziua de astăzi nu a fost contractat volumul necesar prognozat de consum de energie electrică pentru malul drept al Nistrului, fiind anticipat un deficit de aproape 74 de procente. Anunțul a fost făcut de compania Moldelectrica. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a explicat că deficitul va fi acoperit din energia de avarie din România. El a precizat că, deocamdată, nu cunoaște care va fi prețul de achiziție.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Azi am avut un fenomen care încă nu este clar. Am avut o creștere semnificativă a prețului energiei electrice pe piețele europene, inclusiv în România. E vorba de creșteri de 30-40%. Energocom a licitat pe această bursă un preț mai mic și, din păcate, nu a putut să cumpere energie electrică pentru toată ziua și pentru toate orele pentru care a licitat. În acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectrica, operatorul de transmisei din România.

Totodată, vicepremierul a spus că autoritățile de la Chișinău continuă negocierile cu Centrala de la Cuciurgan cu privire la reluarea livrărilor de energiei electrică pentru malul drept al Nistrului.

Amintim că pe data de 15 noiembrie, Moldova a înregistrat pentru prima dată deconectări masive de la energia electrică din cauza atacurilor rusești asupra Ucrainei. Situația s-a repetat și pe 23 noiembrie, când toată țara a rămas fără curent timp de mai multe ore. În prezent, Republica Moldova importă în jur de 80 de procente din energia electrică din România, care ajunge în țara noastră prin rețelele ucrainene, în contextul aderării celor două state la sistemul energetic european.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).