Marcați
Digitalizarea ajunge în școli
29.11.2022, 09:36
Transformarea digitală a școlilor din țară trebuie să devină o prioritate. Este declarația autorităților de la Chișinău, care promit că în pofida timpurilor complicate prin care trece Repbulica Moldova, educația rămâne o prioritate. Astfel, 20 de instituții de învățământ general din țară vor fi dotate cu laptopuri, tablete interactive și imprimante, donate de Guvernul României.

Potrivit Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală, tehnologiile informaționale sunt vitale în creșterea calității studiilor din Republica Moldova, dar și pentru a le oferi mai multe posibilități atât elevilor cât și profesorilor.

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educației și Cercetării: Mai ales după pandemie s-a pus un alt accent, dar și până atunci, pe necesitatea de a introduce și a utiliza tehnologiile informaționale în educație. Trebuie să facem sistemele noastre de învățământ reziliente la astfel de șocuri. Prin urmare în ultima perioadă toate țările au pus un mare accent pe utilizarea resurselor informaționale și dotarea instituțiilor cu toate cele necesare pentru a utiliza tehnologiile informaționale în procesul educațional. Și acest proiect este dedicat anume acestei necesități.

Astfel, 20 de licee din țară vor fi dotate cu tehnică performantă, donată de Guvernul României. Valoarea lotului este de trei milioane de lei moldovenești. Secretarul de stat al Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova, Adrian Dupu, susține că, investițiile în educație sunt o prioritate, indiferent de vremurile pe care le parcurge țara.

La ceremonia de semnare a actului de donație au fost prezenți și managerii instituțiilor beneficiare. Ei spun că în secolul XXI educația nu mai poate fi asigurată fără o trasformare digitală, care să răspundă provocărilor timpului.

VALERIA IONIȚĂ, directorul liceului cu profil real ”Mihai Marinciuc”: Procesul de digitalizare și accesul la tot ce presupune transformarea digitală în deosebi educația și dezvoltarea de competențe în domeniu, sunt pași esențiali prin care trebuie să asigurăm șanse egale tinerii generații pentru inserția corectă și corespunzătoare în societate.

Anterior Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova a premiat 78 de elevi de la școlile și liceele din țara noastră, care au obținut rezultate remarcabile la Olimpiadele Republicane de Limba și literatura română și Istoria românilor și universală. Totodată, aproximativ 3.000 de elevi din 25 unități de învățământ din zone rurale din Republica Moldova au primit kituri educaționale cu rechizite și cărți prin intermediul proiectului finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), „Cutia școlarului”.

NTV Moldova

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).