Marcați
Generatoarele, necesare pentru spitale
28.11.2022, 15:53
Pana de curent de săptămâna trecută a evidențiat și mai mult necesitatea asigurării cu generatoare electrice a instituțiilor sociale importante, cum ar fi spitalele. Autoritățile municipiului Chișinău solicit guvernării să intervină pentru achiziționarea sistemelor de asigurare cu energie a instituțiilor medicale. La rândul său, ministerul Sănătății anunță că au fost identificați parteneri externi, care vor susține Republica Moldova în astfel de achiziții.

Șeful direcției asistență medicală și socială din cadrul primăriei Chișinău, Boris Gîlcă, a declarat că în subordine municipală sunt opt spitale, care dețin generatoare electrice. Acestea nu s-au ciocnit cu problema lipsei de energie pe 23 noiembrie, când în toată țara s-a luat curentul din cauza bombardamentelor în Ucraina. În același timp, Gîlca susține că în două spitale nu există astfel de sisteme.

"Avem un spital – spitalul de ftiziopneumologie, care nu are în dotare un generator electric și avem spitalul de copii nr.1 care are un generator, dar este de capacitate foarte mica și asigură doar în regim de urgență furnizarea energiei doar în secția de primire și în secția de terapie intensivă", - a spus Gîlcă.

În această ordine de idei, municipalitatea a făcut o interpelare la instituțiile de rang republican pentru a interveni în soluționarea problemei.

Săptămâna trecută, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a scris pe o rețea de socializare că în prezent cinci instituții medicale nu dispun de generatoare electrice. Este vorba despre spitalele de Psihiatrie din Bălți și cel din Orhei, spitalul de boli infecțioase “Toma Ciorbă” și 2 spitale municipale - de ftizipneumologie și nr.4. În același timp, 15 spitale sunt asigurate cu generatoare care acoperă întreaga capacitate a instituțiilor. Celelalte dispun de generatoare care acoperă cu curent electric secțiile de terapie intensivă, blocurile de operații, centrele perinatale, unele echipamente de laborator și diagnostic.

În după amiaza zilei de 23 noiembrie toata țara a fost deconectată de la energia electrică din cauza atacurilor cu rachete rusești asupra infrastructurii strategice a Ucrainei. Autoritățile de la Chișinău au anunțat că ținta atacurilor nu au fost rețelele, care asigură Republica Moldova cu energie electrică, însă acestea s-au deconectat automat în urma pericolului. Curentul a revenit în cea mai mare parte a țării la câteva ore distanță. Unii consumatori, însă, au fost reconectați la rețea abia a doua zi din cauza intemperiilor, care au dus la noi avarii.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).