Moțiunea de cenzură în privința politicilor ministerului Justiției a picat. Votul de neîncredere a fost inițiat de blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care l-au acuzat pe ministrul Sergiu Litvinenco de faptul că justiția bate pasul pe loc, în timp ce acesta ar dicta acțiunile din domeniul gestionat. Toate acuzațiile au fost respinse de ministrul Justiției, iar moțiunea nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.
Potrivit autorilor moțiunii de cenzură, reforma în justiție promisă de actuala guvernare a eșuat, iar acțiunile puterii sunt îndreptate împotriva opoziției parlamentare.
VLAD BATRÎNCEA, vicepreședintele Parlamentului: Unde sunt acei politicieni și conducători de stat, de Parlament, de govern, de BNM? Trăiesc bine merci, iar procurorii vin la PSRM în fiecare zi de joi. Moțiunea de cenzură a fost înaintată în Parlament – procurorii sunt la PSRM, vine doamna președinte a Parlamentului European – procurorii la PSRM. Nici Plahotniuc nu permitea aceste lucruri.
În același timp, reprezentanții Blocului comuniștilor și socialiștilor i-au amintit ministrului Justiției că inclusiv structurile europene nu au fost de acord cu schimbările făcute la Chișinău. Un exemplu ar fi calitatea de membru al ministrului Litvinenco în Consiliul Superior al Procurorilor.
De asemenea, opoziția parlamentară a vorbit și despre corespondența lui Sergiu Litvinenco, publicată recent, care ar fi scos la iveală aranjamente în privița mai multor numiri, inclusiv a procurorului șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. În replica, ministrul Livinenco a accentuat că toate aceste acțiuni ar fi fost puse la cale de cei care au furat țara și care vor să scape de justiție.
Totodată, Sergiu Litvinenco a insistat că reforma justiție are loc, iar rezultatele ei nu sunt pe placul unor clanuri, inclusiv politice. În aceste condiții, ministrul Sergiu Livinenco a spus că nu-și va prezenta demisia.
Moțiunea de cenzură a fost susținută doar de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
NTV Moldova