Marcați
Capitala ar putea rămâne fără apă
24.11.2022, 13:23
Capitala ar putea rămâne de astăzi fără apă la robinet. Avertizarea vine din partea primarului general al Capitalei, Ion Ceban. Edilul insistă că întreprinderea municipală ”Apă-Canal Chișinău” nu mai poate face față tarifelor mari la energia electrică și gazele naturale, iar distribuitorul de curent cere achitarea unei datorii de peste cinci milioane de lei, în caz contrar ar putea debranșa de la rețea unele unități ale furnizorul serviciilor de apă și canalizare.

Primăria Capitalei cere de mai mult timp regulatorului de pe piața energetică, dar și Consiliului municipal Chișinău majorarea tarifului la serviciile de apă și canalizare, din cauza că actualul preț nu mai încadrează cheltuielile întreprinderii Apă Canal Chișinău.

”Dacă până acum, lunar achita 10 milioane de lei pentru lumină, după noile prețuri, trebuie să achite 31 de milioane de lei sau cu peste 230 milioane de lei anual la o întreprindere pentru care și așa achităm datoriile mari formate de prin anii 2013-2015. Este cel mai mic preț la apă și canalizare din țară și din capitalele europene. Este necesar să fie ajustat tariful, altfel nu se va descurca Apă Canal, iar o instituție strategică a statului este pusă în pericol. Pe timp de iarnă întreruperea pe o perioada fie și scurta a serviciului de apă și canalizare va fi o catastrofa pentru Chișinău”, - a scris Ion Ceban pe pagina sa de socializare.

Avertizarea edilului vine în contextul avertizării distribuitorul de energie electrică Premier Energy, care a notificat acum câteva zile întreprinderea Apa Canal Chișinău cu privire la o posibilă debranșare de la rețeaua electrică începând cu data de 24 noiembrie, din cauza unei datorii de peste 5 milioane 600 de mii de lei. Distribuitorul a menționat că în cazul neachitării nu va deconecta punctele strategice ale Apă Canal Chișinău, dar își rezervă dreptul să lase fără curent unele sedii administrative sau oficii ale întreprinderii. Subiectul a fost inclus astăzi din nou pe ordinea de zi a Consiliului municipal Chișinău. Directorul întreprinderii Apă Canal, Irina Gutnic, insistă că ajustarea tarifului trebuie să fie făcută urgent și cere Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să nu ezite.

Anterior șefii de la primărie au cerut Consiliului municipal Chișinău să aprobe majorarea tarifului, odată ce ANRE refuză să facă acest lucru. În același timp, Agenția pentru Reglementare în Energetică a avertizat că majorarea tarifului la apă și canalizare în Capitală o poate face doar regulatorul, deoarece întreprinderea are credite externe, împrumutate de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și la Banca Europeană de Investiții. Agenția susține că în prezent nu ar fi motive pentru majorarea acestui tarif și a suspendat subiectul.

Locuitorii municipiului Chișinău achită în prezent un tarif de 10 lei și 70 de bani pentru un metru cub la serviciile de apă și canalizare. Autoritățile municipale solicită o creștere a tarifului pentru consumatorii finali până la 24 de lei per metru cub.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).