Marcați
Piața cardurilor bancare, în creștere
26.09.2022, 17:50
Piața cardurilor bancare crește dinamic în țara noastră. În ultimele 12 luni, aceasta a ajuns la aproape 120 de miliarde de lei, cu peste 9 miliarde de lei mai mult față de 2021. Dintre acestea, 35 de miliarde de lei reprezintă achitările cu cardul bancar, atât în țară, cât și peste hotare. Precizarea a fost făcută de expertul economic ”IDIS Viitorul”, Veaceslav Ioniță. El a spus că, deși cardul bancar este tot mai folosit de moldoveni, pentru unii încă rămâne o modalitate nesigură de plată. De aceea, autoritățile trebuie să desfășoare campanii de informare privind beneficiile plăților fără numerar, susține economistul.

Potrivit ecomistului Veaceslav Ioniță, piața cardurilor bancare din Moldova vizează trei categorii de tranzacții. Este vorba de achitările cu cardurile bancare în țara noastră, unde volumul anual al plăților a ajuns la aproximativ 99 de miliarde de lei. De asemenea, cetățenii fac tranzacții și peste hotare. Este vorba de puțin peste 9 miliarde de lei, sau opt la sută din totalul operațiunilor. Al treilea grup sunt cardurile străine emise peste hotare, dar folosite în Moldova, în urma cărora au fost efectuate 12,5 miliarde de lei.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic ”IDIS VIITORUL”: "În 2010, cetățenii noștri, doar un miliard de lei au făcut cu cardul. În acest an, am ajuns la 35 de miliarde de lei. În 12 ani de zile, creșterea tranzacțiilor cu cardul a crescut de 35 de ori".

Economistul Veaceslav Ioniță a declarat că, până în anul 2010, majoritatea cetățenilor, adică 97 la sută, mergeau la bancă și extrăgeau banii de pe card, pentru ca, ulterior, să achite în numerar.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Cardul era, practic, nimic altceva decât casierul întreprinderii și lucrul acesta a fost, de fapt, nu până în 2010, dar până în 2015, atunci erau șase la sută, doar. În prezent, 27% dintre toți banii pe care cetățenii noștri îi primesc pe card, ei deja nu-i scot, îi păstreazăpe card, pentru efectuarea achitărilor".

După 2016, piața bancară a înregistrat o creștere puternică a volumului de tranzacții cu cardul, a precizat Veaceslav Ioniță.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "În prezent, 76% sau trei pătrimi - trei din patru lei pe care cetățeanul nostru îl plătește cu cardul, le plătește în interiorul țării. Această creștere puternică a plăților cu cardul în Republica Moldova, din păcate, nu se datorează faptului că ne-am învățat a procura bunuri. Cu părere de rău, bunurile la noi încă nu sunt plătite cu cardul. Aceste tranzacții cu cardul, pe care noi la facem în interiorul țării, care au crescut, sunt legate de plățile pentru servicii, facturi, impozite. online pe care le facem pentru a plăti facturile, serviciile comunale".

Unii oameni pe care i-am abordat în stradă ne-au spus că folosesc de mult timp cardul pentru efectuarea plăților, deoarece este mult mai comod și ușor.

Alții ne-au spus că folosesc cardul parțial sau deloc.

Expertul economis, Veaceslav Ioniță, a mai declarat că, la sfârșitul primului trimestru al acestui an, piața online și procurările din străinătate au atins valoarea de 25 de miliarde de lei. Plățile online efectuate de către moldoveni în interiorul țării au fost de 7,9 miliarde de lei, iar de străini - 1,2 miliarde de lei. Totodată, plățile efectuate de către moldoveni peste hotare au înregistrat 5,5 miliarde de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).