Marcați
Carburanții se ieftinesc și mâine
26.09.2022, 17:12
Carburanții se ieftinesc din nou. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat noile prețuri plafon pentru ziua de marți, care sunt mai mici cu peste 20 de bani pe litru pentru motorină și cu cinci bani pentru benzină. Potrivit regulatorului, scăderea prețurilor la pompă se datorează iefinirilor pe piețele internaționale.

Potrivit noilor prețuri afișate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, pe 27 septembrie un litru de benzină COR 95 vândut la stațiile PECO va costa 24 de lei și 2 bani, cu 5 bani mai puțin decât astăzi. Pentru un litru de motorină, șoferii vor achita 25 de lei și 81 bani, cu 21 de bani mai puțin.

Regulatorul pe piața carburanților susține că, scăderea cotațiilor la petrol și la produsele derivate înregistrată la bursele internaționale este resimțită constant pe plan intern, datorită reglementărilor aplicabile modalității de calculare a prețurilor la carburanți în baza cotațiilor Platts. Astfel, comparativ cu valorile maximale din luna iunie, benzina cu cifra octanică 95 a ajuns să fie comercializată cu aproape 10 lei mai puțin pentru un litru, iar motorina cu 6,65 lei mai puțin pentru un litru. Micșorările respective se datorează exclusiv diminuării cotațiilor Platts, care în cadrul ultimii sesiuni au ajuns sub nivelul de 800 de dolari per tonă pentru benzină și sub 1.000 de dolari per tona pentru motorină. ANRE reiterează că în baza metodologiei aplicate, carburanții se comercializează la pompă la un preț corect, racordat la realitățile zilei. Nivelul prețurilor la produsele petroliere este influențat doar de evoluțiile pe piața internațională, fiind exclusă posibilitatea companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a acestora.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).