Procesul de absorbție a Universității Agrare de către Universitatea Tehnică din Moldova a luat sfarșit. Unele facultăți au fost preluat în totalitate, alte cursuri au fost optimizate. În același timp, UTM mai așteaptă studenții fostei universități agarare la studii. Potrivit rectoratului UTM, nu toți tinerii au revenit la studii. Cât ține despre cadrele didactice, unii profesori au fost rengajați, alții nu s-au regăsit în noua instituție.
Rectorul Universitătii Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan, susține că procesul de fuziune a decurs bine, iar din fosta instituție agrară au fost păstrate integral trei facultări. Restul s-au transformat în cursuri adaptate.
VIOREl BOSTAN, rector Universitatea Tehnică din Moldova: "Conform regulamentelor Universității Tehnice, studenții de la Universitatea Agrară, au fost încadrați în programele de studii fie existente la Universitatea Tehnică a Moldovei, fie la noi programe de studii, deoarece trei facultăți din cadrul Universității Agrare își păstrează deocamdată identitatea, structura, facultatea de agronomie, facultatea de horticultură și facultatea de medicină veterinară".
În acestă ordine de idei, în cadrul universității urmează să abordeze noi metode de studiu care combină agricultura cu tehnilogiile moderne.
VIOREl BOSTAN, rector Universitatea Tehnică din Moldova: "Această fuziune eu sunt ferm convins că va aduce noi oportunități, pentru a dezvolta acest sector. Astăzi nu putem vorbi despre agricultură, vorbim despre fuziunea dintre agricultură și noile tehnologii inclusiv tehnologii digitale, automatizări, vorbim despre utilizarea noilor abordări în medicina veterinară sau în creșterea plantelor".
Totodată, rectorul Universității susține că doar o parte dintre studenții fostei universități au venit să se înmatriculeze la studii la Universitatea Tehnică.
VIOREl BOSTAN, rector Universitatea Tehnică din Moldova: "În prezent doar 1560 de stundeți au semnat contractele de studii cu Universitatea Tehnicnă. Peste 80 de cadre didactice din fosta Universitate Agrară deja sunt angajate pe poziții didactice, științifico-didactice".
În același timp, conducătorul UTM a amintim că, în procesul de fuziune a universității au fost transferate și bunuri care includ conturi financiare și imobile. Viorel Bostan a dat asigurări că acesea vor fi puse la dispoziția studenților pentru dezvoltare și educație.
VIOREl BOSTAN, rector Universitatea Tehnică din Moldova: "Nici un metru pătrat din bunurile pe care noi le avem și pe care le vom obține în urma acestei fuziuni nu își va schimba destinația, vor rămâne pentru educație, cercetare, inovare, dezvoltare".
La finele lunii iunie, ministerul Educației și Cercetării a anunțat despre o reformă de amploare în sistemul educației. Acesta a prevăzut lichidarea mai multor instituții universitare și de cercetare, competențele cărora au fost preluate de unele universități din țară. Printre acestea se numără Universitatea de Stat Agrară din Moldova, Universitatea de stat de la Tiraspol și Academia de Administrare Publică. Ministerul Educației și Cercetării afirmă că va susține financiar procesul de modernizare a universităților. Pentru realizarea acestui scop vor fi alocate peste 700 de milioane de lei.
NTV Moldova