Marcați
Mai multe clădiri din ţară - eficientizate energetic cu ajutorul UE şi PNUD
16.08.2022, 15:26
Locatarii ai cinci blocuri de locuit din Chișinău vor beneficia de sisteme moderne de distribuție a agentului termic pe orizontală și de sisteme de aprovizionare cu apă caldă menajeră. De asemenea, trei spitale vor beneficia de sisteme fotovoltaice de generare a energiei electrice. Lucrările vor costa 10 milioane de euro și sunt finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul unui program implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Gestionarii blocurilor locative sunt invitați să depună cereri de finanțare până pe 29 august curent, iar managerii spitalelor, până în data de 2 septembrie.

”Printre condițiile de selectare a blocurilor se numără disponibilitatea de a contribui cu minim 20 la sută din valoarea proiectului, posibilitatea tehnică de realizare a intervenției și mai puțin de 10 la sută din apartamente debranșate de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică. Sistemele orizontale de distribuție a agentului termic sunt mult mai eficiente decât cele verticale și permit instalarea contoarelor individuale de agent termic și apă caldă menajeră la fiecare apartament, astfel fiind reglată individual temperatura din locuință și, respectiv, mărimea facturii”, indică PNUD într-un comunicat de presă.

În același timp, trei spitale republicane și raionale vor fi dotate cu sisteme de panouri fotovoltaice, aplicând mecanismul de contorizare netă, pentru a reduce cheltuielile pentru energie.

”Capacitatea centralelor electrice va fi de până la 200 kW, iar lucrările vor include proiectarea, instalarea sistemului fotovoltaic și punerea în funcțiune a acestuia, cu respectarea tuturor cerințelor stabilite de legislația în vigoare. Pentru a beneficia de suport la instalarea sistemelor fotovoltaice, instituțiile medicale trebuie să aibă un consum anual mediu de minim 150 MWh în ultimii trei ani, acoperișuri în stare tehnică bună, rețea electrică internă corespunzătoare, un electrician autorizat. La selectarea instituțiilor beneficiare se va lua în calcul și numărul de paturi pentru care a fost proiectată instituția, numărul total anual de pacienți, repartizarea egală în profil teritorial Nord, Centru și Sud”, se mai arată în comunicatul emis de PNUD.

Programul ”Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova” sprijină autoritățile publice și grupurile vulnerabile în contextul creșterii prețurilor la gazele naturale. Acesta contribuie la reducerea vulnerabilității energetice printr-un program de încurajare a schimbării electrocasnicelor vechi cu unele noi, mai eficiente energetic, susținerea măsurilor de eficiență energetică în clădirile rezidențiale și instalarea panourilor fotovoltaice într-o serie de edificii publice.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).