Marcați
Au fost depistate două focare de pestă porcină africană
16.08.2022, 11:22
Două focare de pestă porcină africană au fost înregistrate în țara noastră. Este vorba de mistreți, în arealul satului Bulboaca, raionul Anenii Noi, și la porci domestici dintr-o gospodărie din satul Ciutulești, raionul Florești. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în raportul privind situația epizootică din țară și în regiune, în perioada 6 -12 august 2022.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, probele au fost testate pozitiv de Laboratorul Naţional de referință pentru pesta porcină africană. În acest sens autoritățile se vor mobiliza pentru a combate focarele. ”Au fost convocate Comisiile pentru situații excepționale ale raionului Florești și raionului Anenii Noi, care vor implementa Planuri complexe de măsuri pentru combaterea și profilaxia pestei porcine africane”, notează ANSA.

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală a declarat boli infecțioase la animale în țările limitrofe și în lume. În perioada 6 august - 12 august cazuri noi de îmbolnăvire cu pesta porcină africană au fost raportate în: ”România, Lituania și Letonia - la porci domestici şi mistreți; Polonia - la mistreți; Slovacia - la porci mistreți; Italia și Germania- la mistreți; Macedonia de Nord - la porci domestici și Ungaria - la mistreți”, menționează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

În toate cazurile, se efectuează distrugerea oficială a carcaselor, a produselor secundare și a deșeurilor. Sunt controlate rezervoarele faunei sălbatice și sunt introduse măsuri de carantină în focar. De asemena, sunt stabilite zonele infectate, controlul mișcării animalelor în interiorul țării, screening-ul porcilor domestici și populațiilor de mistreți.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).