Marcați
Un fost director al Autorității Aviației Civile, reținut într-un dosar de spălare de bani
15.08.2022, 16:15
Un fost director al Autorității Aviației Civile a fost reținut, în această dimineață, într-un dosar de spălare de bani, de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Acesta a activat până în ianuarie 2021 în cadrul instituției și este bănuit că, împreună cu alți foști angajați și un fost primar al Capitalei, ar fi comis infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari. În prezent, ofițerii CNA și procurorii investighează o sumă de peste două milioane de euro, încasată de beneficiarii companiei.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, cele patru persoane anchetate ar fi activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic și ar fi semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare.

INA VOLOȘCIUC, ofițerul de presă al Centrului Național Anticorupție: "În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că banii primiți pentru servicii ar fi intrat în conturile companiei moldovenești, dar și în conturile unor companii offshore. Ulterior, banii ajunși în offshore ar fi fost distribuiți pe conturile mai multor companii-căpușă, pentru a legaliza proveniența lor. În final, mijloacele financiare spălate ajungeau pe cardurile personale ale celor patru suspecți".

Potrivit CNA, din suma de peste două milioane de euro, încasată de beneficiarii companiei, o parte din aceasta nu ar fi fost raportată către autoritățile fiscale din Republica Moldova, fiind tăinuită prin utilizarea sistemelor bancare din zone offshore. De asemenea, în urma investigațiile efectuate, s-a stabilit că mai multe companii implicate în tranzacțiile frauduloase ale companiei menționate ar fi fost conectate la spălările de bani cercetate în dosarele ”fraudei bancare” și ”laundromatului”. În urma acțiunilor de urmărire penală la domiciliile bănuiților, fostul director al Autorității Aviației Civile a fost reținut pentru 72 de ore, iar alte trei persoane urmează să fie audiate. Potrivit Centrului Național Anticorupție, orice persoană se consideră nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).