Marcați
Lichidarea consecințelor intemperiilor din Capitală
15.08.2022, 13:08
Lucrările de lichidare a consecințelor în urma ploilor abundente de săptămâna trecută sunt în toi în Capitală. În prezent, acestea se desfășoară în sectoarele Ciocana și Râșcani, unde sunt defrisați arborii avariați, iar străzile curățite de noroi. Potrivit responsabililor întreprinderilor municipale responsabile de salubrizarea orașului, lucrările urmează a fi finalizate până la sfârșitul acestei săptămâni.

Cel mai afectat sector din Capitală după intemperiile de săptămâna trecută a fost Râșcani. Aici au fost afectate aproape 225 de adrese, iar lucrările de remediere a consecințelor sunt în toi și urmează a fi finalizate până la sfârșitul săptămânii curente, a declarat pretorul sectorului Râșcani, Vlad Melinc.

VLAD MELNIC, pretorul sectorului Râșcani al Capitalei: "În total avem aproximativ 225 de adrese afectate. Aici sunt incluse trei instituții medicale, 10 instituții de învățământ, șase scuaruri și parcuri. Pe parcursul zilelor au fost antrenate în jur de 1.100 de persoane zilnic. La moment sunt soluționate adresele din Poșta Veche, perimetrul străzilor Florilor, Kiev, Doga, Pajurii, Braniștii, Dimo. Volumul executat pentru remedierea consecințelor din data de 9 august este aproximativ la 85-90 de procente.

Al doilea cel mai afectat sector a fost Ciocana, unde cel mai mult au avut de suferit instituțiile educaționale și acoperișurile blocurilor de locuit, a declarat pretorul sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic.

SINILGA ȘCOLNIC, pretorul sectorului Ciocana al Capitalei: "S-a intervenit pe parcursul săptămânii precedente în sector, mai ales deci în zonele afectate, deci au fost - Milescu Spătaru, Sadoveanu , Alecu Russo, Voluntarilor, Lunca Bâcului, Uzinelor. Zilnic în sector au fost antrenați circa 100 de persoane. La moment se execută lucrări în curți pentru deblocarea situației. Avem foarte multe plângeri de la locatari, unde s-au deteriorat acoperișurile. Astăzi, în teren sunt antrenați 93 de persoane".

Potrivit directorului Întreprinderii Municipale ”Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, Victoria Covali, pe parcursul săptămânii trecute angajații instituției au lichidat aproximativ 3.000 de arbori avariați, iar lucrările de inspectare a arborilor vor continua și în această săptămână.

VICTORIA COVALI, directorului Întreprinderii Municipale ”Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” a Capitalei: "Astăzi, ”Spațiile Verzi” lucrează pe 20 de adrese care au fost prezentate de către Pretura Râșcani, deci în urma inventarierii se lichidează ultimele rămășite care au rămas. Se evacuează lemnul și crengile din curțile de blocuri. O atenție deosebită se dă parcului Dumitru Râșcanu. Astăzi, la fel, vreau să menționez că sunt antrenați 206 muncitori, șase echipe de defrișatori și, la fel, toată tehnica de care dispunem".

Șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Capitalei, Andrei Pavaloi, a menționat că prejudiciul adus instituțiilor de învățământ este de aproximativ 10 milioane de lei. Este vorba de acoperișuri, geamuri și pavilioane deteriorate, a mai subliniat Pavaloi.

ANDREI PAVALOI, șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Capitalei: "În cele cinci sectoare, cele mai mult au avut de suferit Ciocana și Râșcani. În sectorul Botanica avem 12 instituții care au fost afectate de intemperia care a avut loc în data de 9 august. Șase instituții în sectorul Buiucani, una în sectorul Centru. În sectorul Ciocana avem 28 de instituții care au fost afectate și 27 de instituții în sectorul Râșcani".

Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a decis, în cadrul ședinței de miercuri, 10 august, ca din sursele Fondului de Rezervă a Capitalei să fie alocate 2,5 milioane de lei pentru lichidarea consecințelor ploii puternice din 9 august.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).