Marcați
S-au scumpit gazele naturale
15.08.2022, 13:05
Cetățenii vor achita 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale consumat. Potrivit unei hotărâri a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, din 4 august, care a fost publicată în Monitorul Oficial, noul tarif a intrat în vigoare, vineri, 12 august. În acest sens, cetățenii vor plăti cu 4 lei și 39 de bani mai mult decât până acum, când un metru cub de gaz era de 18 lei și 60 de bani. Anterior, președintele ”Moldovagaz”, Vadim Ceban, a scris pe canalul său de Telegram că, din cauza ”acoperirii incomplete a tarifelor” pentru cheltuielile pentru procurarea, furnizarea, transportarea și distribuția gazelor naturale, deficitul de numerar al ”Moldovagaz” se va ridica în luna august la 285,4 milioane de lei.

Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, tariful a fost stabilit aplicându-se prețul mediu ponderat de achiziție al gazelor naturale în mărime de 899,08 dolari pentru o mie de metri cubi, conform solicitării companiei ”Moldovagaz”. ANRE a explicat și motivul pentru care a fost nevoit să majoreze prețul pentru gazele naturale.

”Este de menționat faptul că, în ultimele două luni, perioadă de la ultima ajustare a prețurilor reglementate, cotațiile gazelor naturale la bursele internaționale au urmat un trend accelerat de creștere, ca rezultat al reducerii fluxurilor de gaze din Federația Rusă spre continentul European, influențând în mod direct prețul prognozat de achiziție al S.A. ”Moldovagaz” pentru perioada urmatoare”, se menționează în comunicatul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

În aceste condiții, ”Moldovagaz” a emis un comunicat în care a explicat că, în luna august, procesul de citire a indicațiilor echipamentelor de măsurare în scopul facturării consumului de gaze naturale se va desfășura de două ori, astfel, cetățenii vor primit două facturi. ”12-15 august 2022 - pentru determinarea volumului de gaze naturale consumat până la data intrării în vigoare a noilor prețuri reglementate la gazele naturale; 25 august - 3 septembrie 2022 - pentru determinarea volumului de gaze naturale consumat după data intrării în vigoare a noilor prețuri reglementate la gazele naturale.” (CART OUT 2), se arată în comunicatul ”Moldovagaz”.

Președintele ”Moldovagaz”, Vadim Ceban, a venit cu mai multe precizări pe pagina sa de Telegram cu privire la gazele naturale achiziționate pentru luna august. Potrivit lui Ceban, volumul de gaze naturale pentru luna curentă va constitui 27 de milioane de metri cubi, al cărui preț de achiziție este de 1.458,92 de dolari pentru mia de metri cubi. Astfel, ”Moldovagaz” nu va putea acoperi tarifele pentru cheltuielile la procurarea, furnizarea, transportarea și distribuția gazelor naturale, iar deficitul de numerar al ”Moldovagaz” se va ridica în luna august la 285,4 milioane de lei.

”Veniturile financiare preconizate din vânzarea gazelor naturale de către S.A. ”Moldovagaz” către consumatorii finali în luna august a acestui an se vor ridica la 402,1 milioane de lei. În același timp, cheltuielile pentru achiziționarea de gaze de la ”Gazprom” vor depăși 667 milioane de lei. Din această sumă, 299,7 milioane de lei reprezintă restul de plată pentru luna iulie, iar 367,9 milioane de lei reprezintă avansul de 50% pentru luna august (…). Modificarea tarifului la gaz din luna august nu îmbunătățește situația în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor de plată, având în vedere că primele încasări la noile prețuri reglementate la gazele naturale vor sosi abia în septembrie 2022 (…)” , a scris președintele ”Moldovagaz”,Vadim Ceban într-o postare pe pagina sa de Telegram.

Agenția Proprietății Publice a anunțat că a semnat un contract de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom. În acest sens, două companii străine se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, până în 30 ianuarie 2023. Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe, în urma dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 13.07.2022. Precizăm că, Agenția Proprietăți Publice a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie despre inițierea procedurii de achiziție a serviciilor de audit a datoriei Moldovagaz către Gazprom.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).