Marcați
Explicații privind anularea contractului de achiziție a rachetelor antigrindină
15.08.2022, 11:37
Corpul de Control al premierului explică de ce a fost anulat contractul de achiziție a rachetelor antigrindină cu Federația Rusă. Într-un răspuns oferit Ziarului de Gardă, se menționează că achiziția lotului de rachete, contra sumei de 26,23 de milioane de lei, încheiat cu întreprinderea ”Chapaev” din Ceboksarî, a fost anulat din cauza că Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice a atribuit contractul de achiziții publice operatorului economic înainte de a publica în buletinul achizițiilor publice, intenția inițierii procedurii de negociere. Corpul de Control al Prim-ministrului susține că astfel s-a încercat limitarea concurenței.

Corpul de Control al Prim-ministrului susține că în urma acțiunii de verificare și monitorizare a desfășurării procedurii de achiziție publică a rachetelor antigrindină a constatat că au fost admise unele încălcări. ”Analizând anunțul de intenție s-a constatat că, acesta conține informație incompletă, fiind încălcate, totodată, prevederile art. 28 alin. (2) al Legii prenotate, potrivit căruia anunțul de intenţie va fi publicat şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în cazul contractelor a căror valoare estimată pentru bunuri este mai mare sau egală de 2.300.000 lei. Anterior anunțului de intenție, la data de 10 ianuarie curent, prin Decizia nr. 1 a Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice, contractul de achiziții publice i-a fost atribuit operatorului economic ”Chapaev” din Ceboksarî. Acesta prevedea achiziționarea de rachete antigrindină, în valoare de 26.230.000 lei”, se arată într-un răspuns oferit Ziarului de Gardă.

Reprezentanții Corpului de Control al Prim-ministrului spun că astfel autoritatea contractantă a atribuit contractul de achiziții publice operatorului economic înainte de a publica în buletinul achizițiilor publice intenția inițierii procedurii negociere. „În mod legal, Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice urma să publice anunțul de intenție în termeni în care să ofere posibilitate de a informa din timp potențialii ofertanți și nicidecum invers. Prin utilizarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare s-a încercat limitarea concurenței. Prin urmare, Corpul de control a recomandat SSIAPH reexaminării procedurii de achiziție publică inițiată cu înlăturarea tuturor abaterilor constatate supra. Astfel, la data de 29 martie 2022, Serviciul Special a inițiat o nouă procedură prin licitație deschisă privind achiziționarea rachetelor antigrindină, plasând în acest sens și un Anunț în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”, se mai arată în răspuns.

Servicul Antigrindină la începutul sezonului estival era dotat cu 2.800 de rachete din anul trecut, repartizate uniform în toate unităţile din țară, iar în 2021 au fost lansate peste 11 mii de rachete antigrindină, prea puține pentru a combate fenomenele extreme. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, din cauza ploilor și a grindinei, anul trecut, agricultorii moldoveni au înregistrat pierderi de jumătate de miliard de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).