Marcați
Ala Nemerenco a fost invitată la Parlament
28.07.2022, 16:10
Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a fost invitată astăzi la Parlament, pentru a fi audiată în privința prelungirii termenului de valabilitate a vaccinurilor anti-COVID-19. Inițiativa a fost lansată de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Ei susțin că au primit mai multe semnale din partea cetățenilor și că acest lucru nu insuflă încredere privind procesul de imunizare. Majoritatea parlamentară a respins propunerea.

Potrivit deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Inga Sibova, în data de 14 iulie, Ministerul Sănătății i-a informat că în stoc sunt peste 350 de mii de doze de vaccin ”Pfizer”, 24.598 de doze de ”Sinovac” și mai mult de 55.900 de doze de Sinopharm.

INGA SIBOVA, deputat BCS: "Cu părere de rău, tot mai multe semnale vin din partea oamenilor, cadrelor medicale că Ministerul a dat indicații de prelungire a termenului de valabilitate pentru vaccinurile expirate. Sarcina noastră și a cadrelor medicale este să mărim această încredere în vaccinuri și astfel de informații nicidecum nu măresc această încredere. În acest context, conform articolului 46 din regulamentul Parlamentului Republicii Moldova, fracțiunea Blocului Sociliaștilor și Comuniștilor solicită audierea doamnei Ala Nemerenco, ministrul Sănătății al Republicii Moldova cu privire la subiectul soartei vaccinurilor împotriva COVID-19 cu termen de valabilitate expirat.

Solicitată să comenteze inițiativa deputaților din opoziție, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, Elena Mudrîi, a declarat că ”decizia de a fi extins cu trei luni termenul de valabilitate a vaccinului Comirnaty Pfizer/BioNtech aparține producătorului acestuia, fiind confirmată de Organizația Mondială a Sănătății și recomandată tuturor ministerelor sănătății de a o aplica. Respectiv, măsura este pusă în aplicare de toate țările care dispun de vaccin Comirnaty Pfizer/BioNtech”.

Dispoziția privind prelungirea perioadei de valabilitate a vaccinului a fost emisă de Ministerul Sănătății în 29 iunie. Potrivit documentului, a fost extins termenul a cinci loturi de vaccin Pfizer, care expira la acea dată, de la nouă luni la 12 luni, pentru flacoanele de vaccin nedeschise, care se păstrează la temperatura cuprinsă între -90 de grade celsius și -60 de grade celsius. Agenția Națională pentru Sănătate Publică a informat personalul medical despre prevederile acestei dispoziții.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).