Marcați
Fermierii sunt împotriva reformării Universității Agrare
1.07.2022, 17:27
Autoritățile trebuie să investească în sectorul ce asigură securitatea alimentară a țării, dar nu să inițieze reforme care vor duce la lichidarea Universității Agrare. De această părere sunt reprezentanții Federației Naționale a Fermierilor. Ei au emis o declarație prin care le solicită autorităților, inclusiv Ministerelor Educației și Agriculturii, să renunțe la această reformă și să organizeze consultări publice cu reprezentanții acestui sector pentru a discuta destinul economiei agrare din țara noastră.

Președintele Federației Naționale a Femrierilor, Vasile Mârzenco, a declarat că decizia Ministerului Educației privind lichidarea și comasarea Universității Agrare cu cea Tehnică este una negândită și lipsită de argumente temeinice.

VASILE MÎRZENCO, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova: "Nu cunosc dacă este vreo țară în lume unde sunt universități agrare. Până la urmă, securitatea alimentară a oricărui stat contează mai mult. S-a făcut această propunere care nu se bazează pe niște argumente teminice. Se bazează mai mult pe argumente cantitative că nu sunt astudenți, că sunt cheltuieli mari și este imposibil de finanțat în continuare această instituție".

Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, a mai declarat că Universiatea Agrară nu poate fi comparată cu nicio altă instituție de învățământ superior din țară, iar economia agrară are nevoie de ea în calitate de pilon principal al unui sistem integrat de studii, cercetare și extensiune.

VASILE MÎRZENCO, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova: "Noi avem multe exemple când fermierii obțin finanțări, dar dacă ei nu au asistență tehnică în continuare după ce obțin această finanțare din partea acestui sistem de extensiune, unde ar trebuie Universitatea Agrară să fie dirijorul acestui sistem de extensiune, până la urmă, sunt multe cazuri când afacerile falimentează".

Autoritățile trebuie să reformeze Universitatea Agrară prin dezvoltarea capacităților ei administrative, profesionale și transfer de tehnologii moderne către agricultori, a mai precizat directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco.

VASILE MÎRZENCO, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova: "Reforma are loc în teren, în câmp, la fermă, acolo unde producătorii, fermierii activează, și nu în aulele instituției. Trebuie să redirecționăm cursul activității acestei universități pe vectorul ăsta al strânsei legături cu producerea, cu aspectul economic".

În context, Vasile Mîrzenco a îndemnat autoritățile responsabile să inițieze un dialog cu specialiștii din acest sector, înainte de aprobarea deciziei. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a organizat o conferință de presă, unde a declarat că, în urma acestei reforme, programele de studii vor fi mai apropiate de cerințele pieții. El a precizat că în cadrul Universității Agrare doar o treime din studenții au ales facultățile cu profil agrar.

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educației și Cercetării: "Vreau să menționez că doar o treime din studenții de la Universitate Agrară realizează programe de studii la domeniul agricultură. Restul la economie și drept. De aceea, considerăm că prin această fuziune a celor două universități, vom spori calitate studiilor în domeniul agriculturii și tinerii noștri vor putea obține o diplomă de studii în domeniul agriculturii de la o universitate mult mai mare și care va oferi mult mai multe oportunități de studii".

Am solicitat și un comentariu din partea Ministerului Agriculturii. Consiliera pe comunicare strategică din cadrul instituției, Tamara Fistic, a declarat că subiectul este discutat cu reprezentanții sectorului de profil și că, ulterior, vor veni cu o declarație. Totuși, ea a precizat că Ministerul este împotriva reformării Universității Agrare, deoarece o țară agrară nu poate rămâne fără o instituție de învățământ din domeniu. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, reorganizarea instituțiilor va avea loc până la începerea unui nou an de studii. Astfel, din 16 instituții de învățământ superior vor rămâne doar 11.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).