Marcați
Laborator de bioinformatică și medicină computațională, la USMF
1.07.2022, 12:03
Studenții de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” vor beneficia de un Laborator de bioinformatică și medicină computațională. Acesta are scopul de a ajuta la diagnosticarea maladiilor prin aplicarea tehnologiilor informaționale și a informaticii în context biomedical. De asemenea pentru a studia, a analiza și a prelucra informațiile genetice, moleculare și clinice. Laboratorul a fost inaugurat, în cadrul Centrului de Cercetare în domeniul Sănătății și Biomedicinei al Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate.

Prorecotrul Universității de Stat de de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, Stanislav Groppa, a menționat că laboratoarele sunt concepute, având drept obiectiv dezvoltarea continuă a calității procesului educațional și de cercetare.

STANISLAV GROРPA, prorector Universitatea de Stat de de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”: "Considerăm că aceste inițiative vor extinde posibilitățile de fortificare a domeniului cercetării și inovării prin crearea nucleelor de cercetare capabile să intervină la diferite etape de dezvoltare, iar un număr selectat de absolvenți ai cursului de bioinformatică vor fi componenta de bază a laboratorului de bioinformatică și medicină computațională. Laboratorul va furniza un segment de cercetare cu multe provocări fără de care nu este posibilă îmbunătățirea calității cercetărilor în domeniul mecial, medico-biologic".

La ceremonia de inaugurare a Laboratorului a fost prezent asistentul universitar la Departamentul de Farmacie Clinică a Universității din California de Sud, Serghei Mangul, care a predat programul de educație continuă în bioinformatică în Statele Unite ale Americii. Acesta a declarat că lansarea unui asemenea laborator are drep scop adaptarea laboratoarelor din țara noastră la experiența statelor europene.

SERGHEI MANGUL, asistent universitar Universitatea din California de Sud: "Laboratorul pe care-l fondăm se va axa pe date și algoritme genomice, care ne vor ajuta să stabilim cauzele, tratamentul și prevenirea bolilor. Genomica va fi baza acestui laborator, iar colaboratorii laboratorului vor fi instruiți pentru a putea folosi date și algoritme genomice pentru studii și cercetare în medicină. Avem aspirații foarte ambițioase și ne dorim să aducem la nivel internațional cercetarea genomică în Republica Moldova pentru a o alinia la cerințele internaționale".

În acest an, 23 de studenți, medici, rezidenți, cadre didactice și doctoranzi ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au participat la un ”Program de formare avansată în domeniul bioinformaticii și medicinei computaționale”, oportunitate oferită de programului Startup Moldova al proiectului TEKWILL.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).