Marcați
Lichidarea Universității Agrare de Stat va duce la degradarea sectorului agricol
30.06.2022, 17:11
Universitatea Agrară de Stat este un pilon de temelie pentru viitorul Republicii Molodva, iar lichidarea instituției va duce la degradarea sectorului agricol. De acestă părere este președintele”UniAgroProtect”, Valeriu Mironescu. Potrivit lui, noua reformă anunțată de Ministerul Educației și Cercetării are la bază intenția acaparării terenurilor aflate în proprietatea instituției de învățământ superior. Lichidarea universității va scoate în stadă agricultorilor din toată țara, care vor bloca drumurile naționale cu tehnică agricolă în semn de protest, a precizat Valeriu Mironescu.

Președintele”UniAgroProtect”, Valeriu Mironescu ne-a declarat că Universitatea Agrară de Stat este un pilon de temelie pentru viitorul țării, iar fără știința agrară independentă, ramura principală a economiei Republicii Moldova, va degrada în continuare.

VALERIU MIRONESCU, președintele”UniAgroProtect”: "Multe prostii se fac în lume, în țara noastră în special, dar chiar așa prostie să îți vină în gând este greu de imaginat, deoarece aceasta este o piatră în două direcții. Este o piatră aruncată în istoria republicii și una în viitorul republicii. Ei mai bine s-ar uita să îi dea o mână de ajutor, în loc să îi încurce. Trebuie aprofundată activitatea universității, extinsă. Noi astăzi am rămas fără cadre din domeniu, pe simplu motiv dacă vrei ceva să distrugi începe a închide unele robinete, financiar, oprimizarea cadrelor, pe care ei o numesc ca un fel de reformă".

Noile reforme anunțate de Ministerul Educației și Cercetării, nu sunt reforme, dar piedici care se pun cu bună seamă și intenție rea, a specificat Valeriu Mironescu.

VALERIU MIRONESCU, președintele”UniAgroProtect”: "Mă debusoalează aceste intenții deoarece ele nu sunt deloc simple, ele au la baza lor ceva, un semn de atac raider. Asta mă face să mă gândesc deoarece Universitatea Agrară are prea multe terenuri pe care le trece prin minte la unii hoțcari, care vor să mai acapere ceva din Republica Moldova pe ultima sută de metri. Sunt terenuri mari și anume în jurul Capitalei, unde la toți le curg saliva uitânduse la aceste bunuri".

Totodată, Valeriu Mironeascu a menționat că în cazul în care Ministerul Agriculturii nu va interveni ca să aplaneze lucrurile în instituția de profil, agricultori din toată țara vor ieși la protest.

VALERIU MIRONESCU, președintele”UniAgroProtect”: "Nu puneți labele pe Universitatea Agrară, noi o să vi le tăiem cu tot cu degete, celor care încearcă să pună mâna la dispariția universității agrare. Este obigația angajaților instituției și noi îi vom susține. Noi vom bloca toate drumurile Republicii Moldova, numai combine o să fie pe toate drumurile magistrale a țării. Să nu se joace în cazul dat cu așa o nevoie, așa cum este gândul acesta pe care l-a născut acest așa numit ministru".

Ministerul educației planifică să reorganizeze instituțiile de învățământ sperior până la mijlocul lunii iulie. Conceptul de reorganizare include și dispariția a 5 universități, printre care și cea Agrară. Ministrul de profil, Anatolie Topală a declarat într-o emisiune la postul public de radio că scopul reorganizării instituțiilor de învățământ superior este doar o intenție de a adapta la standarde contemporane infrastructura universitară.

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educației și Cercetării: "Această reorganizare vizează în mod concret cinci universități care vor fi absorbite de altele și 17 instituții de cercetare și două instituții de formare. În rezultatul reorganizării vor rămâne 11 universități. Intenția noastră este să modernizăm universitățile noastre și să modernizăm și sistemul de cercetare și sistemul de învățământ superior, astfel încât acest sistem să servească în primul rând oamenii".

Decizia privind comasarea instituțiilor superioare de învățământ a fost luată după ce ministerul a constatat că numărul studenților imatriculați în universități este mic. Reorganizarea instituțiilor va avea loc până la începerea unui nou an de studii. Astăzi, conducerea Universității de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, urma să susțină o conferință de presă în care profesorii și studenții și-ar fi expus părerea despre noua reformă a Ministerului Educației și Cercetării. Însă în ultimul moment, instituția a anunțat despre anularea evenimentului, fără a specifica motivele deciziei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).