Marcați
Prima stație de monitorizare a calității aerului a fost lansată în Capitală
30.06.2022, 17:05
Prima stație de monitorizare a calității aerului în regim online din Republica Moldova a fost lansată în Capitală. Aceasta a fost instalată la intersecția Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Mihai Viteazul, în preajma Preturii Sectorului Buiucani. Stația va înregistra poluarea aerului influențată de emisiile provenite de la traficul auto.

Șeful laboratorului pentru calitatea aerului al Agenției de Mediu, Natalia Platon a declarat că noua stație de tip trafic are capacitatea de a monitoriza în regim online cinci, cei mai frecvenți poluanți care reies din gazele de eșapament.

NATALIA PLATON, șeful laboratorului pentru calitatea aerului al Agenției de Mediu: "Aceasta este o stație de monitorizare în regim automat a cinci parametri, care influențează nivelul de poluare a aerului printre care este dioxidul a azot, dioxidul de sulf, ozonul, monoxidul de carbon și particulele în suspensie cu fracția de masă de 10 micrometri. Fiecare indicator, fiecare poluant este monitorizat printr-un analizator de gaze, prin diferite metode".

Principalul factor care a influențat amplasarea stației de monitorizare la intersecția Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Mihai Viteazul este traficul intens, iar asta permite o evaluare mai profundă a calității aerului în Capitală a mai menționat șeful laboratorului pentru calitatea aerului al Agenției de Mediu, Natalia Platon.

NATALIA PLATON, șeful laboratorului pentru calitatea aerului al Agenției de Mediu: "Datele sunt obținute direct, prin intermediul unor senzori care sunt conectate prin intermediul calculatorului și putem să vizualizăm printr-un grafic care ne va relata nivelul de poluare a aerului atmosferic. Nivelurile cele mai înalte a indicatorilor se înregistrează în orele de zi, când este mai intens traficul în această zonă, iar în noapte, de la orele 01:00 până la orele 05:00 nivelul indicatorilor, concentrațiile indicatorilor sunt mai mici, respectiv avem mai puțin trafic în această zonă și se înregistrează valori scăzute ale indicatorilor".

În prezent datele obținute pot fi vizualitate pe pagina oficială a Agenției de Mediu, în viitor însă autoritățile planifică să instaleze panouri informative în preajma stației, pentru ca trecătorii să poată vedea în timp real indicatorii captați de analizatoare a subliniat șeful laboratorului pentru calitatea aerului al Agenției de Mediu, Natalia Platon.

NATALIA PLATON, șeful laboratorului pentru calitatea aerului al Agenției de Mediu: "Valorile inițiale care sunt înregistrate în stație vin la noi în laborator, pentru a fi prelucrate, validate, ulterior ele vor fi plasate pe pagina web a Agenției, pentru vizualizarea publicului. Pentru moment au fost ceva discuții cu niște parteneri internaționali care ar putea să ne ajute să procurăm niște panouri de afișaj care să arate, dar suntem în discuții și de acum urmează".

În cadrul programului global al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, în țara noastră urmează să fie instalate aproximativ 18 stații de monitorizare automată a aerului a declarat șeful laboratorului pentru calitatea aerului al Agenției de Mediu, Natalia Platon.

NATALIA PLATON, șeful laboratorului pentru calitatea aerului al Agenției de Mediu: "S-a propus în Chișinău să fie instalate cinci stații, conform evaluării de către experții germani. Două stații de tip trafic în intersecțiile mai mari ale orașului, o stație de tip fond - urbană, fond - suburbană și una de tip industrială de acum la necesitate".

Instalația a fost donată țării noastre de către Germania în baza strategiei de implementare a monitorizării și managementului calității aerului înconjurător, conform standardelor UE în Republica Moldova. Valoarea platfomei este de aproximativ 200 de mii de euro.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).