Marcați
Transportatorii au cerut retragerea cererii din judecată a Cancelariei de Stat
30.06.2022, 14:50
Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi a cerut Cancelariei de Stat să retragă din judecată cererea, privind anularea deciziei de majorare a tarifului pentru transportul public din Capitală. Potrivit directorul executiv al asociației, Anatolie Munteanu decizia primarului general a fost una forțată, provocată de crizele din țară. De asemenea, reprezentanții Asociației, au propus Guvernului adoptarea unor măsuri urgente, pentru remedierea situației din domeniul transportului, în caz contrar ei amenință cu proteste.

Directorul executiv al Asociației Patronale a Profesioniștilor din Transporturi, Anatolie Munteanu a declarat că decizia Cancelariei de Stat de a se adresa în instanța de judecată este defapt o ingerință în activitatea Autorităților Publice Locale.

ANATOLIE MUNTEANU, director executiv al APPT ”Transportatorul”: "Auzind informația cu privire la decizia Cancelariei de Stat de a se implica în activitatea administrației publice locale, am considerat oportun să ne implicăm și noi și să ne spunem poziția că defapt susținem decizia adoptată de primarul general și înțelegem că decizia este forțată. Practic se formează o gaură, se încearcă prejudicierea bugetului Chișinăului, blocarea primarului - acestea sunt scopurile, că orice om sănătos înțelege că când au crescut prețurile la motorină de la 13 lei la 33 de lei practic, dar cheltuielile pentru combustibil constituie de la 50 până la 70 de procente din costul total de combustibil, activitatea normală este imposibilă".

În acest context, directorul executiv al Asociației Patronale a Profesioniștilor din Transporturi, Anatolie Munteanu a amintit că anterior transportatorii au solicitat de la guvernare adoptarea unor măsuri urgente, care ar permite reducerea cheltuielilor pentru întreținerea unităților de transport pe timp de criză și ulterior reducerea proporțională a tarifelor, însă au fost ignorați.

ANATOLIE MUNTEANU, director executiv al APPT ”Transportatorul”: "Noi am propus, pentru ca să nu creștem prețurile, ca să avem acces la combustibil mai ieftin, ca să fie reduse alte costuri indirecte ca să putem să menținem piața. Categoric, domnul Budeanschi și domnul Spînu au refuzat să discute, au promis că vor reveni la întrebare în rectificarea bugetului în a doua parte a anului. Au uitat de această promisiune. Defapt, ca să înțelegeți, banii care sunt colectați de la lucrătorii auxiliari din spitale, de la educatoare, care trăiesc în suburbiile Chișinăului, pleacă direct în buget și pentru finanțarea Guvernului, Președinției, Parlamentului, adică, practic, de la cei mai săraci banii se iau și se dau la cei mai bogați".

În cazul în care autoritățile centrale nu vor găsi soluții viabile, pentru remedierea situației, companiile de transport își vor sista activitatea a mai subliniat directorul executiv al Asociației Patronale a Profesioniștilor din Transporturi, Anatolie Munteanu.

ANATOLIE MUNTEANU, director executiv al APPT ”Transportatorul”: "Unica soluție sunt protestele. Acum am propus colegilor de la 1 septembrie să oprim tot transportul din țară, acum ducem negocieri, încă nu este stabilit, dar în cazul în care guvernarea în continuare va ignora problemele oamenilor. Se vor cătăi prin Bruxelles, nu știu pe unde, prin Qatar - distracții. Când vor ieși din distracții, dacă nu se ocupă de lucru real, noi ne lăsăm această posibilitate de a sista activitatea în întregime în țară".

Contactată de noi, purtătoarea de cuvânt a Executivului, Anastasia Taburceanu a declarat că Consiliul Municipal Chișinău a încălcat legislația atunci când l-a împuternicit pe primarul Ion Ceban să stabilească tariful de călătorie în troleibuz, autobuz și microbuz și asta pentru că hotărârea nu ține de competența primarului general și trebuia luată de consilierii municipali. De asemenea, ea a menționat că cererea Cancelariei de Stat, privind anularea deciziei de majorare a tarifului în transportul public din Capitală, nu va fi retrasă din instanța de judecată.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).