Marcați
În Republica Moldova nu există holeră
24.06.2022, 14:52
În Republica Moldova nu există holeră. Declarația a fost făcută de șeful secției supraveghere epidemiologică a bolilor cu factor de transmitere alimentar și hidric al ANSP, Ion Bîrca. El a precizat că vibrionul non-holeric a fost depistat în bazinul acvatic din orașul Vatra, însă această bacterie nu provoacă maladii, ci doar afecțiuni de diaree severă.

Șeful Secției supraveghere epidemiologică a bolilor cu factor de transmitere alimentar și hidric al ANSP, Ion Bîrca a declarat că în ultimele săptămâni au fost preluate aproximativ 100 de probe din mai multe bazine acvatice.

”În Republica Moldova nu sunt cazuri de holeră, de aceea ţările limitrofe nu ar trebui să se îngrijoreze la moment. În ultimele trei săptămâni au fost investigate în jur de 1.087 de persoane, dintre care 701 copii. Din ceea ce ţine iazuri, lacuri, râuri au fost colectate 139 probe, dintre care în nouă probe a fost vibrionul nono-1, adica ne-holerigen”, a precizat Ion Bîrca.

De cealaltă parte, șefului Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Capitalei, Boris Gâlca a declarat la ședința operativă a serviciilor municipale din 20 iunie că vibrionul de holeră a fost depistat la plaja din Vadul lui Vodă.

BORIS GÎLCA, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Capitalei: "Vreau să atenționez populația, conform ultimelor probe, la plaja de la Vadul lui Vodă s-a depistat vibrionul de holeră, de aceea atenționăm foarte atent cei care fac plajă și se vor scălda în bazinul acvatic să fie foarte atenți, să asculte sfatul medicilor. Neapărat, dacă fac o baie acvatică, neapărat după aceasta să facă și duș, dar, totuși, să rămână în alertă referitor la posibilele urmări".

Ultimul caz de holeră depistat în țara noastră a fost înregistrat în anul 2001.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).