Marcați
După 25 de ani, calea ferată Basarabeasca-Berezino va funcționa
24.06.2022, 11:34
Un nou tronson feroviar Basarabeasca-Berezino, care va face legătura cu porturile ucrainene Izmail și Belgorod-Dnestrovskii, precum și cu stațiile Arțîz și Zatoca, va fi funcțional din toamnă. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care mai menționează că, datorită acestui proiect de infrastructură ţara noastră va putea exporta și importa mărfuri prin portul Izmail, amplasat pe Dunăre, iar Ucraina va putea exporta mărfuri în Republica Moldova și în țările UE.

Joi a fost semnat un Memorandum de înțelegere dintre Ministerul Infrastructurii al Republicii Moldova și Ministerul Infrastructurii al Ucrainei cu privire la dezvoltarea conexiunilor feroviare. Documentul a fost semnat de către vicepremierul Andrei Spînu și ministrul Infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov.

"Astfel, Republica Moldova va putea exporta/importa mărfuri prin portul Izmail, amplasat pe Dunăre, fiind redusă aglomerația în portul Reni. Totodată, prin intermediul acestui segment de linie feroviară, Ucraina va putea exporta mărfuri în Republica Moldova și în țările UE. Relansarea circulației pe tronsonul de cale ferată Berezino-Basarabeasca va transforma or. Basarabeasca într-un hub logistic internațional, prin intermediul căruia va fi asigurată conexiunea porturilor din Iujnîi, Odessa, Cernomorsk, Belgorod-Dnestrovskii, Izmail, Reni, Giurgiulești, Galați, Brăila și Constanța. În acest fel, complexele portuare vor deveni mai competitive, iar beneficiarii serviciilor portuare vor avea o ofertă mai diversificată.", se arată într-un comunicat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Precizăm că tronsonul de cale ferată Berezino-Basarabeasca, pe teritoriul Ucrainei, a fost lichidat în anul 1997. Recconstrucția tronsonului urmează a fi efectuată pe o distanță de aproximativ 23 de km. Din aceștia, 1,2 km de cale ferată vor fi construiți pe teritoriul Republicii Moldova.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).