Marcați
Stare de urgență, votată cu discuții aprinse în parlament
23.06.2022, 17:41
Starea de urgență a fost prelungită în Republica Moldova cu 45 de zile. Premierul Natalia Gavrilița, a venit cu o solicitare în acest sens la Parlament, argumentând că războiul din Ucraina va continua să pună presiune pe economia și pe securitatea energetică a Republicii Moldova. Pentru a putea reacționa prompt la provocări, Guvernul are nevoie de prelungirea stării de urgență, a spus Gavrilița. Decizia a fost criticată de opoziție, care spune că de jumătate de an țara este condusă în regim de urgență.

În discursul său premierul Natalia Gavrilița a menționat că situația din regiune rămâne a fi una incertă.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Prelungirea războiului din Ucraina și incertitudinea privind evenimentelor ce vor urma alimentează situația de criză în domeniul energetic și în domeniul gestionării crizei refugiaților și afectează de asemenea infrastructura, conecțiunile comerciale și lanțurile logistice, inclusiv de produse alimentare".

Potrivit premierului Natalia Gavrilița, starea de urgență rămâne singura opțiune, care permite Guvernului să acționeze imediat și eficient în caz de situații excepționale.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Având în vedere cele menționate și riscurile la adfresa securității naționale și ordinii constituționale ale Republicii Moldova, în strictă conformitate cu prevederile legii privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, Guvernul a propus Parlamentului și vă rog să fiți de acord, cu prelungirea pentru o perioadă de 45 de zile, începând cu 24 iunie, pentru întreg teritoriul țării, a stării de urgență".

Propunerea Guvernului a stârnit dezbateri aprinse în Parlament, opozițiia declarându-se împotriva prelungirii stării de urgență. Unul din motive a fost riscul de limitare a drepturilor cetățenești. Natalia Gavrilița a respins aceste ipoteze.

DIANA CARAMAN, deputat BCS: "Prelungirea stării de urgență le dezleagă mâinile în raport cu activiștii civici și în raport cu presa indepedentă și de opoziție, pe care ei ori le amendează, ori le închid. Din păcate astfel de situații în Republica Moldova nu sunt puține. Iată de ce ei au nevoie de situație de urgență permanentă în Republica Moldova".

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Nu au existat ingerințe în privința exercitării drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Nu a fost limitată și nici nu a fost interzisă desfășurarea adunărilor și manifestațiilor publice".

La fel opoziția a acuzat Guvernul de lipă se transparență în gestionarea banilor destinați pentru refugiații din Ucraina, în timpul stării de urgență.

ALEXANDR NESTEROVSCHI, deputat BCS: "Unde sunt banii? Unde este ajutorul de zeci de milioane? Protejarea refugiaților este bună, și trebuie de ajutat. Dar pe voi v-a alws poporul Moldovei și în primul rând voi trebuie să aveți grijă de ei. Pentru un refugiat se cheltuie 25-30 de dolari pe zi, egal cu aproape 500 de lei. Între timp un pensionar trăiește cu 80 de lei pe zi, norma alimentară în grădinițe este de 30 de lei pe zi. Unde e grija față de oameni, unde sunt milioanele atât de mult lăudate? Unde e transparența? Acestea sunt întrebări retorice, pentru că înțeleg că nu vom primi răspunsuri".

Premierul a răspuns că toate informațiile despre cheltuielile pentru întreținerea refugiaților sunt pe internet, unde deputații pot intra și afla aceste informații.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "Da, este contul trezorerial și sunt și cheltuielile din sistemul de sănătate, educație și altele. Toate datele sunt prezentate în conformitate cu regulile de executare a bugetului".

Opoziția a insistat că în loc să fie pusă la vot aprobarea stării de urgență, Parlamentul ar trebui să-i acorde guvernului Gavrilița vot de neîncredere și să demită cabinetul de miniștri așa cum s-a întâmplat în Bulgaria.

ALEXANDR SUHODOLSKI, deputat BCS: "Guvernul Bulgariei a fost demis. Și știți care a fost pretenția concretă? Citez: pentru incapacitatea de a aploica o politică economică și fiscală pentru a opri creșterea inflației. Inflația în Bulgaria constituie 16%. Vorbind despre inflația în țara noastră, acesta este de 30%. Guvernul ar trebui să-și pună semne de întrebare".

PETRU BURDUJA, deputat BCS: "Bulgaria ieri a demis Guvernul pro-european. Apropo premierul este exponentul tot de la Harvard. A fost demis pentru deciziile lor adoptate și pentru lispa de responsabilitate în criza pe care au provocat-o în Bulgaria".

Deputații PAS au sărit în apărarea guvernului Gavrilița și i-au acuzat pe cei din opoziție de minciună și manipulare.

DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: "Daca microfonul acesta ar avea posibilitatea, s-ar ofili de la atâtea prostii și nebunii și minciuni câte se spun de la el. El pur și simplu ar cădea jos, mort".

După runda de dezbateri, proiectul de lege a fost votat de către 59 de deputați. Menționăm că aceasta este a cincea stare de urgență adoptată de actuala guvernare în decurs de un an.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).