Marcați
Recomandările Consiliului Suprem de Securitate pentru a stopa inflația
27.05.2022, 15:28
Parlamentul urmează să formeze două comisii parlamentare în cadrul cărora vor fi examinate și aplicate mai multe reglementări pentru a combate creșterea prețurilor. Anunțul a fost făcut, astăzi, de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Șefa statului a explicat că, din cauza războiului, inflația a lovit în special țările care importă o mare parte din resursele energetice, inclusiv Republica Moldova.

Președintele țării, Maia Sandu, a enumerat recomandările care au fost aprobate în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate și a cerut ministerelor și Guvernului să întreprindă măsuri eficiente pentru atenuarea inflației.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Ministerul Economiei împreună cu alte instituții responsabile să analizeze și să elimine restricțiile și impedimentele pentru producătorii mici pe piețele locale și pe piețele improvizate. Eliminarea lanțurilor ineficiente de intermediari care nu fac altceva decât să monopolizeze canalele de distribuire și să majoreze prețurile nejustificat este o altă sarcină pusă în seama Guvernului. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici care să asigure eficientizarea cheltuielilor operaționale ale operatorilor pe piața energetică. La fel, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici de transparentizare a acționariatului și raportărilor companiilor din sectorul energetic".

O altă serie de recomandări se referă la eforturile de susținerea populației și de încurajare a oamenilor de afaceri, a precizat șefa statului, Maia Sandu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Ministerul Muncii și Protecției Sociale să elaboreze un mecanism de țintire a compensațiilor pentru a combate creșterea prețurilor și, respectiv, altor forme de asistență socială. Ministerul Economiei să dezvolte un program de centralizare a asistenței pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii pentru a crește transparența și vizibilitatea oportunităților de finanțare. Guvernul, Ministerul Economiei, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vor elabora și aplica reglementări comerciale specifice perioadelor de stare de urgență și în condiții de așteptări inflaționiste atipice".

De asemenea, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a mai anunțat că săptămâna viitoare, Consiliul Suprem de Securitate se va întruni pentru a discuta securitatea alimentară a țării.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).