Marcați
Ex-judecător CEDO: Nu am dubii nici pentru o secundă că dosarul “Dodon”, mai devreme sau mai târziu, va ajunge la CEDO
26.05.2022, 15:35
“Nu am dubii nici pentru o secundă că acest dosar mai devreme sau mai târziu va ajunge la CEDO”. Astfel fostul judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), ex-ministru al Justiției în Guvernul Sandu, Stanislav Pavlovschi, a comentat pentru “Primul în Moldova” dosarul penal intentat pe numele lui Igor Dodon.

“Când am citit că s-a format un grup de investigații de aproape 50 de persoane, am fost foarte mirat, deoarece astfel de dosare nu necesită un număr atât de mare de angajați. Sunt suficienți 3-4 oameni și în decurs de două săptămâni se poate face investigația. Când se formează un grup de 50 de persoane, asta demonstrează că organele procuraturii intenționează să se amplifice pe acest caz cu toată puterea acestui organ de stat”, a spus Pavlovschi.

Fostul judecător CEDO este sceptic și în privința pregătirii profesionale a procurorului de caz, Petru Iarmaliuc.

“Investigarea calitativă a unui dosar necesită o bună pregătire și experiență, multă experiență. Mult depinde de planificarea calificată a investigării dosarului. Și desigur, procurorul nu trebuie să meargă în extreme. Vorbesc despre încercarea de a-l aresta pe domnul Dodon. Ei spun că domnul Dodon a făcut una sau alta. Dar eu vreau să vă spun că pentru aplicarea arestului nu are nicio importanță de ce este acuzat omul. Important este dacă există dovezi la ceea ce prevede Codul de procedură penală”, a mai spus Pavlovschi.

Cât despre acuzațiile privind trădarea de patrie, care îi sunt aduse lui Igor Dodon: “Legea vorbește despre trădare de patrie săvârșite sub formă de spionaj, sau dezvăluirea secretelor de stat, sau trecerea de partea inamicului. Astfel de lucruri trebuie să fie demonstrate, dar nu vorbim despre trădare de patrie și gata. În acest caz procurorul trebuie să demonstreze că această infracțiune a avut loc în baza prevederilor Codului penal.”, a explicat Stanislav Pavlovschi.

primul.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).