Marcați
S-a micșorat producția de lapte
7.12.2021, 16:02
Producția de lapte din țara noastră poate asigura consumul intern doar în proporție de aproape 70 la sută. Despre asta a anunțat ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, în timpul unei discuții online cu reprezentanții mediului de afaceri din acest sector. Ei l-au informat pe demnitar că producția este în scădere din cauza deficitului acut de brațe de muncă și de echipament special. De asemenea, au anunțat că numărul animalelor este în scădere, iar laptele a ajuns mai ieftin ca apa.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a declarat că, în țara noastră, consumul de lapte ajunge la 700 de mii de tone, ceea ce nu pot să asigure producătorii locali.

Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Asigurarea cu lapte este de numai 70%, necesarul fiind de aproximativ 700 de mii de tone. Astăzi, practic, peste 40 de mii de tone sunt importate în republică. Deci, după cum vedeți, este un spațiu, este un spațiu destul de larg pentru a fi dezvoltat, pentru a fi făcute investiții în acest sector”.

Vicepreședintele raionului Sângerei, Ion Bîrsanu, a explicat că munca enormă a producătorilor nu aduce o recompensă pe măsură, deoarece prețul pentru lapte este prea mic și mulți fermieri renunță la afaceri.

Ion Bîrsanu,vicepreședintele raionului Sângerei: „Atât timp cât o sticlă de lapte va fi cinci lei, iar o sticlă de apă de un litru și jumătate e șapte lei și jumătate, atâta timp noi o să lăsăm mâinile în jos, cel care se ocupă cu producția laptelui. La noi, în ultimii cinci ani, s-au redus vreo 15 stâni. La noi nu sunt brațe de muncă. Am vrea, prin intermediul ministerului, să aflăm unde sunt aparate de muls ovine și caprine, pentru că asta ar fi o scăpare”.

Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, a declarat că mai mulți producători au solicitat intervenția în negocierea prețului pentru lapte și că la acest capitol mai este de muncit.

Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii: „Producătorii de lapte este important ca să înțeleagă că ar fi bine să se asocieze, ca să asigure procesarea de sine stătător, ca să beneficieze la maximum de valoarea adăugată în urma procesării laptelui. La acest capitol, avem mult de muncit, deoarece suntem asigurați cu unt, de exemplu, numai în proporție de 58%, cu cașcaval și brânză - în proporție de 39%”.

Cât despre lipsa forței de muncă și echipamentului, ministrul Agriculturii a declarat că se va interesa și îi va informa pe fermieri despre companiile care furnizează astfel de dispozitive.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).