Marcați
Au pierdut speranța în ziua de mâine
7.12.2021, 15:56
Agricultorii care au pierdut producția în urma grindinei din acest an nu mai așteaptă sprijin din partea autorităților. Despre asta a declarat președintele Asociației ”UniAgroProtect”, Valeriu Mironescu. El a explicat că guvernanții tergiversează procedura de stabilire a despăgubirilor, încât fermierii s-au resemnat. În aceste condiții, agricultura din țara noastră nu mai are șanse de a deveni competitivă, consideră Mironescu.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a anunțat anterior că Guvernul nu are bani pentru producătorii care au suportat pierderi din cauza intemperiilor.

Viorel Gherciu, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Întrebarea o primesc destul de des. Ea este discutată și în Guvern, și în Parlament. Cu părere de rău, un răspuns expres la această întrebare nu putem să venim acum, dar vreau să zic un lucru că, pe viitor, vom pune accentul pentru a promova asigurarea culturilor agricole pentru diferite calamități și pe viitor aceasta va fi o responsabilitate a companiilor de asigurare și nu va necesita de fiecare dată o intervenție și o presiunea asupra Guvernului și bugetului. Nu putem să oferim alte detalii la moment”.

Președintele Asociației ”UniAgroProtect”, Valeriu Mironescu, a declarat că atitudinea ministrului Agriculturii față de domeniul de care este responsabil trădează incompetența.

Valeriu Mironescu, președintele ”UniAgroProtect”: „Dacă tu ai acceptat acest post, trebuie să fii responsabil în fața celor care te-au angajat și celor pe care tu trebuie să îi protejezi - agricultorii, în cazul dat, dar tu, dacă de la caz la caz toate stai și le marginalizezi și le șifonezi, întrebările și răspunsurile, le adaptezi, așa ca să poți să scapi mai repede de ceea ce te-a întrebat, normal că nu poate să fie absolut niciun rezultat”.

Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, le-a recomandat fermierilor să includă în prețul pentru producția agricolă toate cheltuielile suportate.

Viorel Gherciu, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Prețurile la imputuri, la combustibil, la fertilizanți s-au majorat și nu numai în Republica Moldova. Ministerul Agriculturii nu stabilește prețurile la produsele agricole, deci prețurile la produsele agricole sunt stabilite de piața de desfacere, de către consumatori. (01 50) Este important ca agricultorii din Republica Moldova să aibă acces la piața imputurilor calitative, pentru a putea implementa tehnologiile moderne, dar vreau să zic că, odată cu creșterea prețurilor la imputuri, cresc prețurile și la produsul finit, ceea ce este inevitabil”.

De cealaltă parte, președintele Asociației ”UniAgroProtect”, Valeriu Mironescu, atenționează că, dacă fermierii vor majora prețurile, ar putea să pierdă lupta în fața produselor de import.

Valeriu Mironescu, președintele ”UniAgroProtect”: „Sinecostul producției agricole ajunge la un nivel cu prețul de realizare degrabă, fiindcă sărăcind, populația își pierde capacitatea de cumpărare, se micșorează permanent și o să ajungă până la un moment dat când nu o să fie compatibilă producerea cu consumul, fiindcă o să fie aceleași cheltuieli și oamenii nu o să poată să își permită ca să procure, iar producătorul nu o să poată să-și permită să producă, fiindcă fizic, nu că fizic, financiar nu o să poată să pună la dispoziția cumpărătorilor noștri producția. Și atunci eu nu știu cu ce o să voteze cumpărătorul. O să voteze cu banul lui pe producție de calitate mai proastă adusă de peste hotare”.

Potrivit unui studiu realizat de Banca Mondială, agricultura din Republica Moldova devine tot mai ineficientă. Investițiile sunt mici, iar costurile de producție - exagerate. Același studiu arată că productivitatea sectorului agricol din Moldova este de două ori mai mică față de media europeană.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).