Marcați
Societatea civilă și partenerii străini vor repeta greșeala din anii 2009-2012, când au tolerat derapajele guvernării, spune un fost viceministru al Justiției
26.10.2021, 13:21
Societatea civilă și partenerii străini vor repeta greșeala din anii 2009-2012, când, din diferite motive aparent nobile, au tolerat derapajele guvernării. Comentariul este făcut de fostul viceministru al Justiției, Nicolae Eșanu, în contextul ultimelor decizii ale guvernării legate de criza în sectorul energetic.

”Înainte de alegerile din iulie constatam cu regret, că acestea nu vor aduce schimbări principiale. Și, cu profund regret, constat că evoluția curentă confirmă acest lucru. Dar totuși, acele alegeri au adus o nouă oportunitate, pentru a începe drumul lung spre normalitate. Dar această oportunitate are șanse să fie valorificată doar daca vor exista forțe interne sau externe, suficient de puternice, care să determine guvernarea să respecte principiile statului de drept și să renunțe la interpretarea arbitrară (iar uneori și abuzivă) a Constituției și a legislației și la deviza machiavelista “scopul scuză mijloacele”. Însă, cu regret, șansele nu sunt prea mari, căci, cel mai probabil, societatea civilă și partenerii străini vor repeta greșeala din anii 2009-2012 când, din diferite motive aparent nobile, au tolerat derapajele guvernării”, notează juristul într-o postare pe pagina sa de socializare.

Nicolae Eșanu susține că acum unica speranță ca să fie oprite aceste fărădelegi sunt partenerii de dezvoltare.

”Sper că măcar în al doisprezecelea ceas vor înțelege, că dacă nu vor reacționa ferm și public, derapajele vor continua și chiar ar putea lua amploare. Dar, cu regret, șansele sunt infime. Cel mai probabil un lucru atât de simplu va fi înțeles abia peste 2-3 ani, când fapte comparabile cu cele comise astăzi vor fi catalogate drept contrare statului de drept. Dar va fi mult prea târziu”, concluzionează expertul.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).