Marcați
1,2 milioane dolari a achitat Moldova pentru gazul polonez, spune expertul economic Muravschi
26.10.2021, 11:44
Gazele naturale procurate de Moldova de la compania poloneză PGNiG în volume suficiente, la figurat vorbind, doar pentru "realimentarea brichetelor", au costat trezoreria 1,2 milioane dolari, adică circa 21 milioane lei.

Această opinie a fost exprimată pe pagina sa de pe rețeaua de socializare de către expertul independent, fostul prim-viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei Republicii Moldova, Alexandr Muravschi, transmite Noi.md.

"Întrucît premierul nu dorește să numească prețul, vom încerca să ne gîndim și singuri. 1 milion de metri cubi este pentru alimentarea brichetelor, deoarece necesarul zilnic în timpul iernii este de aproximativ 5 milioane de metri cubi. Bine, deocamdaă este toamnă, așa că hai să-l reducem la 3 milioane. Care ar putea fi prețul? Primul ministru a spus că aproximativ 1.000 de dolari pentru 1.000 de metri cuburi. Deci, puteți indica cu certitudine 1100 USD. Ieri, prețul la bursa românească era de 1.115 dolari, dar să presupunem că polonezii nu sînt atît de lacomi, iar gazul este mai ieftin la bursa lor. De ce cred asta? Îmi este lene să verifi, dar, din moment ce numele meu de familie seamănă mai mult a polonez decît românesc, sînt mai îngăduitor cu ei. Dar acesta este prețul la bursă. Însă Energocom a anunțat că dorește livrarea gazelor la granița cu Republica Moldova. Deci, vom arunca alți 100 de dolari. În total 1200 USD pentru 1000 de metri cubi. Astfel, gazul pe care l-am cumpărat pentru realimentarea brichetelor a costat trezoreria țării 1,2 milioane dolari sau aproximativ 21 milioane lei. E în regulă, nu-i așa, copii?", a spus Alexandr Muravschi.

noi.md

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).