Marcați
Un fost președinte de țară face apel către autorități să semneze de urgență un contract cu Gazprom pentru a nu lăsa cetățenii fără gaze în plină iarnă
14.10.2021, 14:54
Președintele PSRM, Igor Dodon, susține că autoritățile țării trebuie să plece de urgență la Moscova, unde să discute despre aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale. Fostul șef al statului a remarcat că noua putere de la Chișinău a pierdut în van mai mult de două luni, perioadă în care putea negocia un contract cu furnizorul rus Gazprom.

”Situația este foarte dificilă și cauza este că Guvernul a început negocierile prea târziu. După 6 august, atunci când a fost numit Guvernul Gavrilița, trebuiau să meargă imediat la Moscova. Știau că contractul expiră pe 30 septembrie. Soluția este de urgență să găsească un numitor comun, să semneze un acord cu Gazpromul, cel puțin pentru un an-doi”, a spus Dodon.

Liderul PSRM afirmă că noile autorități trebuie să negocieze cel puțin un preț de 450-500 de dolari pentru mia de metri cub și în regim de urgență să adopte un mecanism de compensare pentru consumatorii finali.

”Cred că în cel mai bun caz ar putea să se negocieze un preț de 450-500, în situația creată. Și asta ar fi un preț foarte dificil pentru consumatori, pentru că un preț de 450-500 înseamnă un tarif pentru consumatorul casnic de 10-12 lei. Și urgent, ce am propus încă acum o lună, să elaboreze mecanismul de compensare pentru consumatorii finali”, a menționat președintele PSRM.

Amintim, Comisia pentru Situații Excepțională a stabilit stare de alertă în ceea ce privește aprovizionarea țării cu gaze naturale. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a admis că, din noiembrie, Moldova ar putea rămâne fără gaze naturale, din cauză că Guvernul nu a reușit încă să semneze un contract cu furnizorul rus Gazprom. În octombrie, Moldova cumpără gaz cu 790 de dolari, față de 270 de dolari la începutul acestui an.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).