Marcați
Criza gazelor pe piața din Moldova: Câteva stații de alimentare și-au oprit activitatea
14.10.2021, 12:31
Mai multe stații de alimentare cu gaze și-au sistat activitatea imediat după declararea stării de alertă în sectorul energetic. Compania Transautogaz, filială a SA Moldovagaz, anunță, joi, că a fost nevoită să suspende temporar activitatea a trei stații.

”Datorită faptului că, Comisia pentru Situații Excepționale din subordinea Guvernului Republicii Moldova a instituit din 3 octombrie stare de alertă, Transautogaz a fost nevoită să suspende temporar trei stații: din municipiul Bălți, satul Țargrad, raionul Drochia, satul Selite, raionul Orhei. Această decizie este cea mai oportună, având în vedere caracteristicile tehnice ale stațiilor de alimentare cu gaze și necesitatea de a sprijini grupurile mai vulnerabile de consumatori”, se menționează într-un comunicat al companiei.

Comisia pentru Situații Excepțională a decis stabilirea stării de alertă în ceea ce privește aprovizionarea țării cu gaze naturale. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a declarat că starea de alertă este necesară pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor și a securității energetice a țării.

Comisia a mai decis eliberarea păcurii din rezerva de stat astfel ca să fie redus consumul de gaz la Termoelectrica. Totodată, s-a impus obligația către Energocom în vederea achiziționării de gaze din Ucraina și România pentru viitoarele luni.

Ministrul a mai admis că, din noiembrie, Moldova ar putea rămâne fără gaze naturale, din cauză că Guvernul nu a reușit încă să semneze un contract cu furnizorul rus Gazprom.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).