Marcați
Vor plăti cetățenii de rând
22.09.2021, 14:13
Cetățenii de rând vor plăti prin facturi pentru participarea președintelui Maia Sandu la summitul ”Platforma Crimeea”. De această părere este analistul politic Serghei Tkaci. El a făcut prognozele în contextul creșterii cotațiilor la bursele europene și refuzului conducerii țării de a se implica în negocierile dintre Moldovagaz și Gazprom. Un dialog extern înțelept din partea șefei statului și premierului ar fi atenuat din șocul prețurilor pentru populația țării, consideră Tkaci.

În ajunul negocierii unui nou preț de import pentru gazele naturale, conducerea de vârf a Republicii Moldova s-a pomenit într-o situație neplăcută, din cauza declarațiilor președintelui Maia Sandu la summitul ”Platforma Crimeea” din luna august.

Maia Sandu, președintele, 23.08.2021: „Sunt aici pentru a reafirma sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute. Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea ilegală a acesteia este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Moldova a fost și va continua să fie partenerul dumneavoastră de încredere”.

Atunci, autoritățile ruse au anunțat că participanții la eveniment vor resimți consecințele acestor declarații. În aceste condiții, o vizită la Moscova a Maiei Sandu putea să se transforme într-o umilire publică și să se încheie fără vreun rezultat, explică analistul politic Serghei Tkaci.

”Situația se acutizează însă în permanență. Totuși, când a văzut ce se întâmplă cu prețurile, șefa statului moldovenesc a făcut o vizită la New York, la sesiunea Adunării Generale a ONU, în loc să plece la Moscova. Alături de ea a plecat în SUA și ministrul Afacerilor Externe. A fost anunțat că, la reprezentanța diplomatică a Poloniei, conducătorii ”Trioului asociat” - Moldova, Ucraina, Georgia - se vor aduna pentru a-și racorda ceasul și a stabili noi planuri de interacțiune. Este clar că nu va fi un program de prietenie și de fortificare a cooperării cu Rusia. În acest mod, politicul și economia s-au împletit strâns în afacerile cu gaze, indiferent dacă asta îi place cuiva sau nu-i place”, subliniază Tkaci.

Expertul consideră că parteneriatul strategic, dar și statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice permiteau atenuarea șocurilor scumpirilor pentru gazele naturale.

”Președintele Republicii Moldova a participat la summitul ”Platforma Crimeea”, iar acum ne vin facturile pentru gaz. Consumatorii din Moldova trebuie să înțeleagă că plătesc acum nu doar pentru gazele naturale, dar și pentru greșelile strategice făcute de guvernare”, a concluzionat Serghei Tkaci.

Președintele țării, Maia Sandu, a declarat că nu este de competența ei și nici a Guvernului să negocieze prevederile din contractul cu Gazprom și a lăsat totul pe seama Moldovagaz.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).