Marcați
Afaceri la nivel înalt cu vaccin
22.09.2021, 14:04
Scandal de proporții în România, după ce Direcția Națională Anticorupție a inițiat o anchetă pentru modul în care au fost procurate vaccinurile antiCOVID-19. Procurorii vor investiga modul în care au fost achiziționate preparatele chiar de la declanșarea pandemiei. Guvernul de la București este suspectat că ar fi cumpărat prea multe doze, iar înainte de expirarea termenului valabilitate al preparatelor a decis să le doneze sau să le vândă altor țări. Republica Moldova este printre beneficiarii unor loturi de vaccin din România.

De la începutul pandemiei, România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin pentru o populație de aproape 19 milioane. În luna martie, statul vecin dispunea deja de un număr mare de preparate, însă premierul Florin Cîțu insista să fie solicitate noi loturi. Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că decizia de a face noi comenzi îi aparține exclusiv premierului, care nu s-a consultat cu Ministerul Sănătății.

”Prin decizia lui Florin Cîțu, România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat”, a precizat Vlad Voiculescu.

Surplusul de vaccin explică de ce Guvernul cere atât de insistent și chiar îi obligă pe unii cetățeni să se imunizeze, a specificat Voiculescu. Or, dacă le vor administra, termenul preparatelor va expira și cineva va trebui să răspundă, se întreabă fostul ministru, care salută ancheta DNA în acest caz.

”Anchetarea de către DNA a modului în care România a achiziționat vaccinurile este bine-venită: românii trebuie să știe cum a decis Guvernul că e înțelept să le administreze banii în pandemie. Sper să aflăm din ancheta DNA și felul în care au fost distribuite aceste doze”, spune fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

În contextul în care interesul românilor pentru imunizare s-a dovedit extrem de scăzut, iar termenul de valabilitate al vaccinurilor urma să expire în curând, sute de mii de doze i-au fost donate Republicii Moldova. Primul lot a ajuns în luna februarie și a fost întâmpinat la Chișinău chiar de către președintele țării, Maia Sandu.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, 21.02.2021: „Eu sunt foarte bucuroasă că astăzi am primit primele 21 de mii 600 de doze de vaccin din generoasa donație de domnul președinte Klaus Iohannis, în decembrie”.

Acum, procurorii români urmează să stabilească de ce Guvernul a comandat loturi de milioane de doze de vaccin, cum le-a distribuit și cine a avut de câștigat de pe urma acestei afaceri. Urmărirea penală se desfășoară pentru abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).