Marcați
Moldova se distanțează de China
20.09.2021, 14:07
Președintele țării, Maia Sandu, este acuzată că l-a tratat cu lipsă de respect ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong. Acuzația vine din partea fostului șef al statului, Igor Dodon, care a criticat faptul că succesoarea sa nu i-a oferit nicio distincție diplomatului de la Beijing, deși acesta a avut o cotribuție importantă la consolidarea relațiilor bilaterale. Gestul Maiei Sandu poate fi calificat drept o provocare la adresa Chinei, consideră Dodon și nu exclude că șefa statului a acționat la indicația patronilor din exterior.

În data de 16 septembrie, președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Zhang Yinghong. Întâlnirea a fost prilejuită de încheierea mandatului acestuia în țara noastră. În relatarea despre eveniment, Președinția s-a limitat la un comunicat scurt, în care se menționează că Republica Chineză este un partener important pentru Republica Moldova.

”I-am exprimat domnului Ambasador aprecierea pentru activitatea sa în Moldova, ce a urmărit consolidarea relațiilor moldo-chineze. I-am mulțumit totodată pentru ajutorul oferit de Beijing în susținerea eforturilor noastre de combatere a pandemiei de COVID-19”, a notat șefa statului.

Fostul președinte al țării, Igor Dodon, s-a arătat nemulțumit de modul în care Maia Sandu a tratat evenimentul. El a scos în evidență faptul că, atunci când și-a încheiat misiunea ambasadorul SUA, Dereck Hogan, Sandu i-a oferit ”Ordinul de onoare”.

Nu a rămas fără distincție din partea Maiei Sandu nici fostul ambasadorul al UE în Moldova, Peter Michalko. Și el a plecat de la Chișinău cu ”Ordinul de onoare.

Săptămâna trecută, și-a încheiat mandatul la Chișinău și ambasadorul Franței, Pascal Le Deunff. Fără să încalce tradiția, Maia Sandu i-a conferit același ”Ordin de Onoare”. Cu totul alta a fost însă atitudinea față de ambasadorul Chinei în Moldova. în cazul lui, Maia Sandu s-a limitat la un simplu salut... cu pumnul.

”Maia Sandu nu a binevoit să-i ofere o distincție ambasadorului Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong, la încheierea mandatului său, deși China a fost printre primele țări care ne-au oferit o mână de ajutor la începutul pandemiei, în 2020. Totodată, China a inițiat numeroase programe de ajutor pentru țara noastră anume în perioada când ambasador a fost Excelența sa, Zhang Yinghong. Calific acest gest al Maiei Sandu drept o provocare sau o executare a instrucțiunilor din exterior, mai ales pe fundalul distincțiilor oferite ambasadorilor SUA, UE și Franței. Acest pas al actualei conduceri a țării arată ca o lipsă de respect pentru o țară precum China și mai ales care are statut de partener strategic al Republicii Moldova”, se arată într-un mesaj al fostului președinte al țării, Igor Dodon.

Președinția a refuzat să comenteze aceste acuzații. Fostul președinte a mai amintiti că, în perioada mandatului său, au fost negociate și pregătite pentru semnare trei acorduri moldo-chineze importante. Este vorba de cel privind parteneriatul strategic, acordul privind comerțul liber și acordul privind circulația fără vize. Dodon și-a exprimat speranța că documentele vor fi semnate și nu vor fi lăsate de noua conducere să adune praf pe rafturile de la Președinție.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).