Marcați
Încă un spital pentru tratarea COVID-19
20.09.2021, 13:56
Autoritățile Capitalei au reorganizat Spitalul Clinic municipal ”Sfântul Arhanghel Mihail”, cu o capacitate de 300 de paturi, pentru oamenii infectați cu virusul COVID-19. Anunțul a fost făcut de primarul general Ion Ceban. El a precizat că măsura a fost adoptată în urma creșterii vertiginoase a numărului cazurilor de contaminare și suprapopulării instituțiilor medicale axate pe această categorie de pacienți.

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a declarat că o treime dintre cazurile de COVID-19 sunt atestate la locuitori municipiului Chișinău.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „Centrul COVID și Spitalul Clinic municipal de Ftiziopneumologie, cele două instituții medicale municipale unde se internează pacienții cu COVID, sunt pline. Din acest motiv, am solicitat, de sâmbătă, 18 septembrie, să fie activat pentru pacienții infectați cu COVID-19 și Spitalul Clinic municipal ”Sfântul Arhanghel Mihail”, cu 300 de paturi, inclusiv 16 paturi pentru terapia intensivă. Avem o situație complicată, dar gestionăm în municipiu”.

Spitalele municipale, în care au fost tratați sau încă se tratează pacienții contaminați cu virusul COVID-19, nu și-au primit banii în volum deplin din partea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. În acest context, primarul general al Capitalei, IOn Ceban, a solicitat implicarea Guvernului și Ministerului Sănătății, pentru a asigura stingerea tuturor restanțelor.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „Directorii de spitale COVID din municipiu mi-au spus că nu există predictibilitate de finanțare ritmică din partea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Există plăți restante pe cazurile tratate de COVID din primăvara acestui an, pe care Compania Națională de Asigurări în Medicină încă nu le-a achitat. Din acest motiv, în spitale nu avem asigurată siguranța operațională. S-au acumulat datorii către furnizorii de consumabile și medicamente, iar în unele cazuri companiile refuză să mai livreze către spitale produsele medicale conform contractelor. În acest context, solicit respectuos Guvernului, Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină să demareze de urgență achitarea plăților restante către spitalele municipale și finanțarea ritmică curentă”.

De la începutul pandemiei, autoritățile Capitalei au raportat peste 113 mii de cazuri de contaminare, în timp ce numărul celor vindecați a depășit 106 mii.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).