Marcați
Realizările Guvernului, praf în ochi
28.07.2016, 18:04
Realizările prezentate, miercuri, de premierul Pavel Filip în timpul examinării moţiunii de cenzură împotriva Guvernului nu sunt decât praf în ochii oamenilor. De această părere sunt economiștii, care spun că nu putem vorbi despre progrese şi stabilitate economică, în condiţiile în care mai mulți indici denotă că țara se afundă în criza economică. De asemenea, ei sunt sceptici în privința capacităților guvernului de a implementa reformele cerute de Fondul Monetar Internațional pentru a finanța Republica Moldova.

În opinia experților economici, în timp ce premierul vorbește despre stabilitate, cetăţenii o duc din ce în ce mai prost, iar economia stagnează.

"Investiţiile în economie s-au micșorat de câteva ori. Dacă, în anul 2008, investiţiile în economie ajungeau la 711 milioane de dolari, în ultimii ani, acestea s-au micșorat până la 200 de milioane, iar în primul semestru, în general, este vorba de o sumă mizeră. Vorbiţi cu reprezentanţii mediului de afaceri. Dacă este totul atât de bine, atunci de ce înregistrăm doar trenduri negative?", susține doctorul în economie, Mihail Poisic.

În discursul rostit în plenul Parlamentului, şeful Executivului s-a lăudat și cu majorarea salariului minim în sectorul real, de la 1900 de lei la 2100 de lei, dar şi cu indexarea pensiilor cu 10 la sută. Aceste majorări, spun experţii, nu au îmbunătăţit situația cetăţenilor. Puterea de cumpărare a rămas, în continuare, foarte mică, ţinând cont de creşterea preţurilor pentru unele produse şi servicii şi devalorizarea leului în raport cu principalele valute.

"Guvernul Filip nu a venit cu anumite transformări, cu anumite reforme, care să schimbe în esenţă starea de lucruri, situaţia cu care se confruntă păturile social-vulnerabile. În acest context, stabilitate este cuvântul cel mai potrivit, dar stabilitatea în sărăcie", menționează expertul economic, Viorel Gîrbu.

Cât priveşte semnarea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional, despre care a anunţat într-un mod triumfalist prim-ministrul Pavel Filip, experţii spun că Republica Molodva are încă mari restanţe la implementarea reformelor în sectoarele cheie, iar de acest lucru se face vinovată corupţia, care s-a înrădăcinat în toate instituţiile statului.

"Dacă europenii şi americanii vorbeau anterior despre Moldova că este o istorie de succes, acum, ei spun că este un stat captiv. Din 2013, nu putem semna un acord cu Fondul Monetar Internaţional. Când Filip dă asigurări că, în octombrie, după alegerile prezidenţiale, va fi semnat documentul, cred că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece acolo sunt o serie de cerinţe pe care noi trebuie să le îndeplinim", adaugă Mihail Poisic.

Potrivit statisticilor oficiale, în jumătate de an, volumul mărfurilor transportate de către companiile din Moldova s-a micșorat cu 12 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, exporturile de mărfuri s-au micșorat cu 7,8 la sută, iar salariul în sectorul real al economiei s-a micșorat cu 0,4 la sută, în luna mai, față de aceeași lună a anului trecut.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).