[ X ]
Marcați
Moldova trebuie să impună respect
18.05.2021, 16:27
Republica Moldova trebuie să recapete respectul partenerilor internaționali, susține jurnalistul Constantin Starîș, care este și secretarul Comitetului Central al PCRM. El a declarat, în cadrul emisiunii ”Glavnîi Vopros” de la NTV Moldova, că țara noastră a ajuns sub controlul total al forțelor străine, iar instituțiile publice nu se mai ghidează de interesele naționale, ci de ordinele date de cancelariile occidentale.

Potrivit lui Starîș, există mai multe semnale, care arată că Moldova nu le mai aparține moldovenilor, ci este controlată de forțe străine. Primul și cel mai evident este implicarea directă a Ambasadei SUA în activitatea principalelor instituții ale statului.

Constantin Starîș, secretarul Comitetului Executiv PCRM: “Eu am rămas uimit de vizita ambasadorului SUA la instituțiile importante ale statului, precum Procuratura, CEC, SIS, Banca Națională. De exemplu, dacă e să nu vorbim despre Ambasada rusă, ci să vorbim despre Ambasada Chinei, o mare putere, cu a doua economie în lume, eu nu am văzut ca ambasadorul Republicii Populare Chineze să-și permită asemenea vizite și plimbări prin instituțiile de stat. - Cum am ajuns la asta? De ce acest lucru, astăzi, nu este calificat drept fenomen fără precedent, într-un stat independent? - Cum am ajuns la asta? Pentru că noi am admis asta. Cu alte cuvinte, nu noi, pentru că pe noi nu ne-a întrebat nimeni, dar guvernele care au condus țara în toți acești ani au admis această situație”.

Pentru comparație, Constantin Starîș a invocat perioada când statul era condus de comuniști. Atunci, Moldova era respectată chiar și de cei mai înflăcărați adepți ai dispariției statului nostru, a a,mintit el.

Constantin Starîș, secretarul Comitetului Executiv PCRM: „Noi trebuie să impunem respect. Eu îmi amintesc foarte bine cum Traian Băsescu, președinte al României în acele vremuri, după o întâlnire cu Voronin, a ieșit și a spus: ”Republica Moldova trebuie respectată ca stat independent și suveran”. Putem admite că el nu credea în acele cuvinte, știind că Traian Băsescu este un unionist convins, dar, după întrevederea cu Voronin, el a ieșit și a declarat public aceste lucruri. Pentru el, asta a fost un gest politic foarte complicat”.

Un alt fenomen, care arată că guvernarea adevărată nu este astă la Chișinău, ci peste hotare, s-a manifestat zilele trecute, când un politician american a sugerat reanimarea conflictului în Transnistria. Este o dovadă clară că noi nu mai suntem stăpâni peste țara noastră, spune Starîș.

Constantin Starîș, secretarul Comitetului Executiv PCRM: „Aici, este vorba despre intenția de a dezgheța un conflict înghețat. Este evident, doar pentru a-i mai crea o problemă Moscovei. Desigur, în asemenea țări precum Moldova... actuala Moldovă, unde astfel de lucruri sunt permise, Georgia, Ucraina, din păcate, o țară mare și puternică, odată, ne transformăm într-un câmp de luptă. Ei vor lupta până la ultimul moldovean, ucrainean, georgian. - Și asta trebuie conștientizat! - Da, trebuie conștientizat! Eu nu știu de unde s-a inspirat domnul Bolton. Poate din comportamentul lui Igor Grosu, care este capul de listă al PAS. Ne amintim de tabloul dezgustător, când au blocat dreptul la votare al cetățenilor Republicii Moldova din regiunea transnistreană”.

Partidul Comuniștilor și Partidul Socialiștilor au format un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din 11 iulie. Cele două entități au anunțat că doresc să consolideze toate forțele politice sănătoase și stataliste, pentru a scoate țara de sub controlul străin și a o repune pe calea dezvoltării independente, așa cum a fost între anii 2001-2009.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).