[ X ]
Marcați
Creştere importantă a exporturilor
17.05.2021, 16:02
Republica Moldova a înregistrat, în luna martie, o creștere cu 36,6 la sută a exporturilor, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Potrivit Biroului Național de Statistică, volumul mărfurilor livrate peste hotare a depășit 287 de milioane de dolari. Această tendință arată o revenire a comerțului exterior, după criza provocată de pandemie.

În primul trimestru al acestui an, agenții economici au exportat mărfuri în valoare de aproape 713 milioane de dolari sau cu 5,6 la sută mai mult, comparativ cu perioada ianuarie-martie 2020.

Cele mai multe produse – 88 la sută, au fost livrate cu transportul rutier. Principalele piețe pentru produsele moldoveneşti sunt România, cu o pondere de aproape 26 la sută, Germania - cu 10 la sută, Turcia – cu 9,6 la sută, Rusia – cu 9,3 la sută şi Italia, căreia i-au reveni 5,7 la sută. Exporturile pe piaţa rusă au înregistrat una dintre cele mai spectaculoase evoluţii - aproape 25 la sută.

Cele mai solicitate mărfuri moldoveneşti pe pieţele externe sunt maşinile şi echipamentele pentru transport, cărora le revine o cotă de peste 28 la sută. Alte aproape 24 al sută au fost produsele agroalimentare și băuturile.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).