[ X ]
Marcați
Majorări de preţuri cu iz electoral
14.05.2021, 16:44
Întreprinderea ”Franzeluţa”, cel mai mare producător de produse de panificaţie din ţară, nu a majorat prețurile pentru pâine și nici nu intenționează să o facă în următoarea perioadă. Asigurările vin din partea ministrului în exercițiu al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju. El a atras atenţia că unele brutării mai mici, ghidate de forţe politice implicate în campania electorală, speculează cu preţul pâinii în scopuri politice. Demnitarul a condamnat aceste acţiuni şi a subliniat că statul, prin intermediul întreprinderii ”Franzeluţa”, va spori volumul pâinii la preț stabil.

Acțiunile speculative pe piața produselor de panificație sunt organizate la indicaţia unor persoane din anturajul președintelui Maia Sandu, consideră ministrul în exercițiu al Agriculturii.

Ion Perju, ministrul Agriculturii. Montaj: Briefing Ministrul Agriculturii: „Ministerul Agricutlurii, Dezvoltării Regionale şi Mediului consideră nejustificate scumpirile operate de unii producători de produse de panificaţie, dar şi speculative declaraţiile unor politicieni mărunţi, care se află deja în campania electorală şi încearcă să devieze atenţia publică de la problemele nesoluţionate de către Preşedenţia Republicii Moldova, la care am atras atenţia în ultimele zile, şi care duc la pierderea de către ţară a importanete fonduri financiare de milioane de euro”.

Ion Perju a subliniat că modificările de preţuri, operate de unii producători locali, par şi mai stranii în condiţiile în care, din luna martie, grâul şi făina se ieftinesc pe piaţa internă. Mai mult, pentru a menţine stabilitatea preţurilor, din rezerva de stat au fost alocate companiilor de panificaţie aproape 20 de mii de tone de grâu, a amintit ministrul Agriculturii.

Ion Perju, ministrul Agriculturii. Montaj: Briefing Ministrul Agriculturii: „Preţul pentru făina de calitate superioară pe piaţa internă este, la moment, de 5,80 de lei per kilogram, pentru făina de calitate superioară. Calitatea I – 5,6 de lei pentru un kilogram, pentru făina de calitatea a doua – circa 5,3 de lei pentru un kilogram, comparativ cu 6-6,5 de lei pentru un kilogram, datele de la începutul lunii martie. Făină produsă autohton. Şi aici apare întrebarea: De ce? Daca la bază stau indicatorii economici. Preţul la grâu demonstrează o continuă tendinţă de diminuare, condiţionând astfel şi o diminuare a preţului la făină”.

Demnitarul a dat asigurări că în ţară este suficient grâu pentru a asigura securitatea alimentară şi le-a sugerat agenţilor economici să nu se lase implicaţi în jocuri politice, cu un pronunțat caracter electoral. Potrivit datelor ministerului, în acest an, cu grâu de toamnă au fost însămânțate aproape 320 de mii de hectare, iar recolta ar putea ajunge la 1,2 milioane de tone, aproape triplu faţă de consumul intern anual.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).