Marcați
Vor moderniza dendrariul
20.04.2021, 17:32
Dendrariul din sectorul Buiucani al Capitalei va fi modernizat în acest an. Administrația parcului își propune să renoveze intrarea principală, prin instalarea turnichetelor și amenajarea a încă două căi de acces. De asemenea, este prevăzută extinderea cu aproximativ 170 de locuri a parcării și instalarea unei rețele de iluminat. Toate lucrările urmează să fie executate până la sfârșitul lunii iulie. Proiectul costă aproximativ cinci milioane de lei și va fi finanțat de Primărie.

În zilele de odihnă, dendrariul din Capitală este vizitat de aproximativ 5.000 de oameni. Din această cauză, la singura intrare de pe strada Ion Creangă este mereu busculadă. Primăria a decis să o reamenajeze, prin instalarea a patru turnichete, iar vizitatorii vor putea plăti atât cu bancnote, cât și cu ajutorul cardului, a anunțat directorul dendrariului, Ion Uzun.

Ion Uzun, directorul parcului ”Dendrariu”: „Dendrariul este foarte solicitat de vizitatorii noștri, de populația din Chișinău, și vrem ca accesul lor să fie liber, mai repede să treacă, să nu stea în rând omul acolo. Se va face prin intermediul turnichetelor. Adică completamente se va schimba intrarea în dendrariu. Pe lângă asta, se va extinde și parcarea exterioară, se va face tot contemporană și tot prin intermediul turnichetelor. A doua intrare, de la Vasile Lupu - Constantin Stere, prin parteneriat public-privat și se planifică încă o intrare, a treia, de la Vasile Lupu - colț cu Coca”.

De asemenea, în parc vor fi instalate sisteme de irigare și de iluminat, ceea ce va permite extinderea programului de lucru până la mijlocul nopții, pe timp de vară, a mai spus directorul dendrariului, Ion Uzun.

Ion Uzun, directorul parcului ”Dendrariu”: „Facem iluminarea. Iluminarea - pe o lungime de 1.800 de metri. Aproape jumătate din dendrariu va fi iluminat, ca să extindem perioada de aflare a populației în interiorul dendrariului. Se va mări suprafața de teren irigat automat, se va asfalta unele drumuri, se va pava rozariul. Vor instala două vecee contemporane”.

Oamenii care merg des în parc au salutat decizia autorităților municipale de a deschide încă două intrări, ceea ce va permite evitarea îmbulzelii și va determina majorarea numărului vizitatorilor.

Dendrariul a fost fondat în 1973, pe teritoriul fostei Grădini Botanice a Academiei de Științe a Moldovei și are o suprafață de aproximativ 78 de hectare. Zona verde este amplasată în partea de vest a Capitalei, între străzile Ion Creangă, Vasile Lupu, Eugen Coca și Alexei Șciusev. Acolo cresc peste 1.000 de specii de plante, inclusiv unele din Cartea Roșie a Republicii Moldova.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).