Marcați
A început sterilizarea maidanezilor
4.03.2021, 17:48
În Capitală a început procesul de sterilizare și vaccinare a maidanezilor. Acțiunea are loc în cadrul unui proiect-pilot, cu participarea a două clinici veterinare mobile. Din bugetul municipal au fost alocate în acest scop aproximativ 160 de mii de lei.

Timp de două luni, procesul de sterilizare a maidanezilor a fost sistat, din cauză că veterinarul Azilului de animale a demisionat. Între timp, a crescut numărul cazurilor de atacare a oamenilor de către câinii fără stăpân. De aceea, autoritățile municipale au decis să apeleze la serviciile a două clinici veterinare private. Una sterilizează câinii pe teritoriul azilului, iar a doua o face la propriul sediu.

Ion Ulinici, șeful Centrului de Capturare și Sterilizare a Câinilor Fără Stăpân din Capitală: „S-a făcut proiectul pilot cu ajutorul Primăriei pentru sterilizarea cu ajutorul cabinetului privat în jur la 150 de câini de pe teritoriul necropolei de animale. Al doilea proiect pilot este pe teritoriul Ciocana acolo ei singuri fac prinderea, sterilizarea și eliberarea la adresele din oraș. Se duce evidență strictă, în baza ordinului care este eliberat la prinderea câinelui, de pe ce adresă a fost prins, inclusiv fotografia de pe masa de operație, cu cipul, cu numerotația câinelui”.

Șeful Centrului de Capturare și Sterilizare a Câinilor Fără Stăpân din Capitală, Ion Ulinici, ne-a spus că procesul de sterilizare va dura o lună. Până atunci, administrația centrului este în căutarea a doi veterinari.

Ion Ulinici, șeful Centrului de Capturare și Sterilizare a Câinilor Fără Stăpân din Capitală: „Suntem în căutarea unui medic veterinar și va fi deschis și cabinetul, doi medici și doi asistenți. Deschidem cabinetul și mergem cu sterilizările noastre proprii, deja mai departe. Practic să zicem în două, trei zile, maxim o săptămână deja persoanele o să fie angajate. Cinci, șapte, zece maidanezi pe zi oricum îi sterilizam cu cabinetul propriu”.

Potrivit unuia dintre veterinarii implicați în sterilizarea maidanezilor, clinica mobilă dispune de toate echipamentele pentru ca procesul să decurgă în condiții sigure.

Alexandru Rusu, medic veterinar: „În automobil sunt condiții mai bune decât în 50 de procente al clinicilor din oraș și anume a chirurgiilor. Deci aici noi putem spăla, dezinfecta, totul pentru a lucra în condiții mai sterile decât în cabinetele veterinare din oraș. Nu doar pentru intervenții, dar și pentru altfel de manipulări, reanimare, salvare, preluare, preluarea probelor și to așa mai departe”.

Alexandru Rusu a mai spus că patrupezii beneficiază, timp de câteva zile, de servicii de postoperatorii.

Alexandru Rusu, medic veterinar: „Noi le punem anestezie, ei trec în clinica mobilă, noi îi sterilizăm. După sterilizare noi îi scoatem afară pur și simplu, necropola înregistrează pune numărul bircii, ei se ocupă de documentație. Dacă e mascul în jur de patru minute, dacă femelă poate să fie de la patru până la jumătate de oră. Totul depinde de greutate”.

La Centrul de Capturare și Sterilizare a Câinilor Fără Stăpân din Capitală sunt aproximativ 800 de patrupezi. Anual, pentru întreținerea instituției autoritățile municipale alocă șase milioane de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).