Marcați
Epuizați după aproape un an de pandemie
4.03.2021, 17:44
Situația epidemiologică se agravează în țara noastră în fiecare zi. Premierul interimar Aureliu Ciocoi atenționează că, în aceste condiții, autoritățile ar putea institui stare de urgență pe măsura celei din luna martie a anului trecut. Între timp, medicii susțin că sunt epuizați. Zilnic, ”Centrul COVID-19” este asaltat de zeci de ambulanțe cu noi pacienți.

Pe Dumitru, angajat al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalcească, l-am zărit prin geamul ambulanței care staționa pe teritoriul ”Centrului COVID-19” de mai bine de 15 minute. El ne-a spus că, în ultima perioadă, numărul solicitărilor s-au majorat, încât, pentru a face față, este nevoit să depună un efort dublu. Deseori, nu are timp nici pentru a lua masa.

- Suntem epuizați, dar facem tot posibilul, tot ce ne stă în puteri, încercăm să luptăm cu acest virus care a dat peste noi.

- Aveți timp liber? Aveți timp să vă odihniți?

- Nu, din păcate foarte puțin timp liber. Asta este. Avem chemări, care se întârzie cu solicitările. Sunt solicitări în așteptare care necesită efectuarea lor. Și, respectiv, timp pentru masă sau odihnă numai este.

După aproape un an de luptă aprigă împotriva coronavirusului, medicii sunt disperați, deoarece, în loc să revină la modul de viață obișnuit, situația se agravează.

- Foarte des și foarte mulți cu suspecție, chiar dacă saturația cu oxigen e bună, chiar dacă nu au febră, dar este slăbiciune generală, sunt niște simptome care sunt mult mai asemănătoare cu infecțiiile virale simple.

- Vedem că s-au format și cozi. Sunt atât de mulți pacienți. Reușiți să vă odihniți? Aveți ceva timp liber pentru dumneavoastră?

- Puțin de tot. La noi așa e serviciul.

Medicii spun că evenimentele în masă, inclusiv alegerile, vor agrava situația epidemiologică. De aceea, îi îndeamnă pe oameni să fie responsabili și să respecte măsurile impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

-Sigur că eu nu le salut. Orice eveniment în masă este o supunere de risc, care nu este argumentată, după părerea mea. Chiar dacă se încearcă respectarea normelor de protecție, cred că, oricum, este un risc foarte mare de infectare. Să nu creadă că virusul a trecut, pentru că toți o iau ca o rutină zilnică chestia aceasta. Nu este adevărat, din contra, este foarte periculos.

La ședința din 3 martie a Guvernului, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a anunțat că măsurile restrictive în contextul pandemiei vor fi înăsprite.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).