Marcați
Renovare în cea mai mare grădiniță a țării
3.03.2021, 18:29
Cea mai mare grădiniță din țară va fi modernizată în urma a două proiecte finanțate de Guvernul Japoniei, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții. Este vorba de instituția preșcolară numărul 225 din sectorul Ciocana al Capitalei, în care sunt deschise 28 de grupe. Imobilul va fi izolat termic, iar teritoriul adiacent va fi reamenajat cu terenuri de joacă și trotuare noi.

Grădinița a fost deschisă acum 30 de ani și de atunci nu au mai fost realizate lucrări de reparație a trotuarelor. Administrația instituției a încercat de mai multe ori să repare gropile imense, care s-au format pe parcursul anilor, însă resursele nu au fost suficiente. Anul trecut, cu sprijinul Primăriei Capitalei, directoarea Alla Vasilache a solicitat finanțare din partea Guvernului Japoniei și a obținut aproximativ 90 de mii de dolari. Banii vor fi folosiți pentru amenajarea terenurilor de joacă și renovarea trotuarelor. Lucrările urmează să înceapă vara și vor dura un an.

Alla Vasilache, directorul Grădiniței Nr.225 din Capitală: „În timp, deci uzura și-a făcut efectul și în perioadele când aveam bătăi de cap mai des la acest capitol, deci noi cu puterele proprii mai reparam unele porțiuni de trotuare. Am lucrat foarte mult la acest proiect, deoarece a urmat perioada de pregătire a dosarului, etapa de întocmire a devizelor lucrărilor care urmează a fi efectuate. Conform proiectului devizului care urmează să fie implementat vor fi reparate peste 2.500 de metri pătrați de trotuare, căi de acces în instituție”.

Un al proiect realizat la aceeași grădiniță prevede izolarea termică a imobilului. Banii sunt alocați în cadrul proiectului ”Eficiența energetică și reabilitarea termică a clădirilor din Chișinău”, lansat de Primăria Capitalei cu sprijinul BERD și BEI. Acum, edificiul are pereții plini de mucegai, acoperișul curge, iar scările sunt deteriorate. Din această cauză, iarna, temperatura aerului ajunge în grupe la 13 grade.

Alla Vasilache, directorul Grădiniței Nr.225 din Capitală: „Plus la aceasta am inițiat această expertiză, deoarece acele frontoane, copertine au început să se dezasambleze, să se dezunească de la corpul central al clădirii. La moment vedeți că este deplasată scările de intrare în bloc, dacă vom măsura sunt cinci, șase centimetri deja dezmembrate scările de la pereții clădirii. Sus la fel vedeți că sunt peste 10 centimetri deja au fost deplasați. Expertizarea a fost efectuată pe o perioadă de șase luni”.

Lucrările de reparație urmează să înceapă în 1 aprilie.

Alla Vasilache, directorul Grădiniței Nr.225 din Capitală: „Vor fi schimbate o porțiune de geamuri, uși de la intrări. Respectiv, acoperișul, nemijlocit, încălzirea pereților, schimbarea sistemei de căldură, deci, din întreaga instituție și rămâne, deci, urmează în rezultatul dezbaterilor să vedem ce lucrări vor urma la subsolul grădiniței, subsolul clădirii. Mergea vorba de încălzirea tavanului din subsol.

Educatorii spun că așteaptă cu nerăbdare ca instituția să fie renovată, deoarece spațiul din jurul grădiniței devine periculos pentru copii.

Instituția de educație timpurie numărul 225 din sectorul Ciocana este frecventată de 857 de copii.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).