Marcați
Maia Sandu pune țara în pericol
3.03.2021, 17:57
Medicii dau alarma - spitalele sunt pline cu pacienți infectați cu virusul COVID-19, iar numărul lor crește rapid. În pofida acestei situații, președintele Maia Sandu insistă asupra alegerilor anticipate și organizării campaniei electorale cât mai curând. Ideea șefului statului nu este văzută cu ochi buni de epidemiologi, care avertizează că un nou scrutin va pune în pericol sănătatea și viața a mii de oameni.

În ultimele două săptămâni, Moldova este lovită de un nou val de îmbolnăviri. Zilnic, sunt înregistrate peste 1.000 de cazuri, iar recordurile au fost doborâte de câteva ori. Mai mult, săptămâna trecută a fost înregistrat și cel mai mare număr al deceselor într-o zi. Este vorba de 29 de pacienți răpuși de coronavirus. Spitalele din Capitală sunt aproape de colaps, deoarece, la începutul săptămânii, în ele erau disponibile doar 12 paturi libere din totalul de 1.500, anunța șefa Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate, Tatiana Bucearschi.

Tatiana Bucearschi, șeful Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate: „La moment, sunt disponibile aproape 1.500 de paturi și, la moment, sunt internați în spitalele municipale 1.488 de pacienți confirmați, dintre care 72 de pacienți sunt în stare foarte gravă”.

Ministerul Sănătății avertizează că pericolul va persista în următoarele luni, iar despre o evoluție pozitivă se va putea vorbi abia după ce va fi atinsă ținta de vaccinare a 70 la sută din populație.

Alexei Ceban, medic epidemiolog, Agenţia Naţională Sănătate Publică: „Până atunci, avem nevoie de a păstra măsurile de protecție și toate restricțiile impuse pentru manifestările în masă. Aceste acțiuni nu sunt oportune acum. Când vom atinge ținta de vaccinare, atunci vom putea stabili alte reguli”.

Situația sanitară complicată poate fi agravată de convulsiile politice, provocate de Maia Sandu. În fiecare zi, ea cere ca moldovenii să fie scoși la alegeri.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „- Ceea ce spun eu este că țara are nevoie de anticipate. - Dar avem bani pentru anticipate? - Avem un buget în care sunt miliarde și dacă vă uitați la eficiența acestor cheltuieli și la echitatea acestor bani o să găsiți și bani pentru alegeri”.

Maia Sandu este gata să cheltuiască 120 de milioane de lei pentru propriul capriciu politic, deși medicii au informa-to că Moldova se află sub stăpânirea coronavirusului.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „- Din ce ne spun medicii, au intrat în țară tulpini noi, care sunt periculoase. Sunt tulpini noi, care afectează oameni și din categoria de vârstă mai tânără. Trebuie să fie vigilenți toți. Din păcate, avem foarte multe cazuri grave. - Medicii îi îndeamnă pe oameni să se izoleze. Dumneavoastră îi îndemnați la anticipate. Nu credeți că-i expuneți prin organizarea unui scrutin? - Anticipatele vor fi în vară. Nu se vorbește despre anticipate în luna martie”.

Medicii nici pe departe nu sunt de acord cu prognozele potrivit cărora pandemia va bate în retragere la vară. Dimpotrivă, noile tulpini sunt foarte agresive și se răspândesc mai rapid, iar Moldova nu are suficiente vaccinuri pentru a imuniza până atunci 70 la sută din populație. Activitățile în masă trebuie evitate, cel puțin, un an, spune membra Comitetului Național de Experți în Imunizare, Angela Paraschiv.

Angela Paraschiv, membru al Comitetului Național de Experți în Imunizare: “Riscul de transmitere a infecției este unul foarte mare. De aceea, aglomerația, manifestările sunt interzise”.

Epidemiologii mai spun că alegerile prezidențiale din 2020 au provocat o explozie a cazurilor de infectare. La începutul campaniei electorale, în luna septembrie erau fixate zilnic 500 de infectări, iar la sfârșitul scrutinului, în noiembrie, acest indicator ajungea la 1.400. La o lună de la alegeri, în 9 decembrie 2020, a fost înregistrat cel mai mare număr de infectări zilnice de anul trecut - 1.766 de cazuri.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).