Marcați
Încălcarea Constituţiei, formula eşecului
2.03.2021, 17:57
Republica Moldova nu are nicio șansă de schimbare, dacă societatea, dar mai ales partenerii externi, vor tolera derapajele anticonstituționale. Avertizarea vine din partea cunoscutului jurist Nicolae Eşanu. El mai amintit că “drumul spre iad este pavat cu bune intenții.”

Nicolae Eşanu sugerează că niciun obiectiv nu este bun, dacă presupune încălcarea Constituției.

“Am spus de multe ori şi nu voi înceta să repet, sunt ferm convins că principalul motiv al eşecului guvernărilor din perioada 2009-2014 de a valorifica şansele destul de mici de a schimba lucrurile a fost tolerarea de către partenerii de dezvoltare şi societatea civilă a derapajelor neconstituţionale şi antidemocratice, sub pretextul de a nu admite revenirea comuniştilor la guvernare. Cu regret, constat că avem toate şansele ca istoria să se repete. Nu-mi rămâne decât să reproduc celebra afirmaţie a lui Einstein: ”Este o nebunie să faci acelaşi lucru în mod repetat şi să astepţi un alt rezultat””, a explicat Eșanu.

Luni, 1 martie, Partidul Socialiştilor a făcut un apel către preşedintele Maia Sandu să pună capăt încălcării intenţionate a prevederilor constituţionale şi să iniţieze discuţii cu fracțiunile parlamentare, pentru a găsi o soluţie pentru criza politică. Socialiștii consideră că refuzul de a discuta constructiv este în dezacord cu rolul de mediator al şefului statului. În context, liderul PSRM, Igor Dodon, a subliniat că orice tentativă a Maiei Sandu de a sfida Constituția va eșua.

Igor Dodon, președintele PSRM: „Un decret de dizolvarea a Parlamentului, emis de președintele țării în astfel de condiții, este nul, ilegal, neconstituțional și reprezintă o gravă uzurpare a puterii în stat, o încercare de a anula rolul Parlamentului, ca principală putere a statului într-o republică parlamentară. Președintele nu poate anula rolul partidelor într-o democrație. Ca urmare, dacă va fi semnat un astfel de decret, nicio instituție a statului, nici Parlamentul, nici Guvernul, nici CEC-ul nu va putea pune în aplicare un astfel de decret dubios. Repet, nimeni nu va putea organiza alegeri în baza unui astfel de decret, pentru că asta ar însemna complicitate la încălcarea Constituției și la uzurparea puterii în stat”.

Igor Dodon a reiterat că dialogul este singura cale democratică pentru ieșirea din impasul politic în care a ajuns țara și din cauza căruia suferă cetățenii. În aceste condiţii, Partidul Socialiștilor îi cere președintelui Maia Sandu să semneze, până în data de 9 martie, decretul privind desemnarea Marianei Durleșteanu pentru funcția de premier.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).